Српска Православна Црква ослонац српској дијаспори

Патријарх Иринеј приредио пријем за делегате Скупштине дијаспоре и Срба у региону и дао им благослов. У Храму Светог Саве, патријарх служио архијерејску литургију којој су присуствовали представници дијаспоре којима је поручио да не забораве своје корене.

У парохијском дому Спомен Храма Светог Саве на Врачару, патријарх српски Иринеј разговарао је са представницима дијаспоре и поручио им да не забораве своје порекло и корене, и да везу са матицом оживљавају, оснажују и одржавају.

Изјаве патријарха српског Иринеја и министра Срђана Срећковића и Славомира Гвозденовића

"Река, ако нема везе са извором, брзо пресахне. Да не би пресахли, одржавајте везу са својим коренима", истакао је патријарх у разговору са делегацијом Скупштине дијаспоре и Срба у региону.

Министар за дијаспору Срђан Срећковић захвалио је патријарху Иринеју што је благословио рад Скупштине дијаспоре и Срба у региону и оценио да је тиме послата важна порука да ће држава и црква у будућности заједно радити на очувању културног, језичког и верског индентитета.

Он је рекао да су црква и држава одвојене, али да су заједно, јер постоје због народа.

Према његовим речима, Српска православна црква је дуго година била спајајући фактор и тачка ослонца целокупне нације и када држава није посматрала дијаспору као партнера и савезника, већ као неку врсту противника.

"Црква је увек била та на коју се наш народ у дијаспори могао ослонити и од које је добијао подршку. Сигуран сам да ћемо у будућности сви заједно учинити максимум напора да развијемо Србију и водимо рачуна о нашем народу", рекао је Срећковић.

Узајамна помоћ матице и дијспоре

Председник Скупштине дијаспоре и Срба у региону Славомир Гвозденовић рекао је да је сигуран да дијаспора може бар мало помоћи матици, као и да матица може помоћи Србима у дијаспори да сачувају ретке српске институције од оних просветних до оних културних.

Гвозденовић је нагласио да је улога те скупштине у законским и институционалним оквирима и да се мора заснивати на обостраном поштовању и уважавању и додао да Скупштина дијаспоре и Срба у региону може много тога да уради и на њој је да начини старегију и направи заједнички план даљих активности.

Министар вера Богољуб Шијаковић је истакао да је дијаспора "расејано семе које је често било спасено и очувано од болести које је народ имао у отаџбини".

"Чистоту вере и отажбинског осећања које има дијаспора треба да уче и грађани који живе у Србији", нагласио је Шијаковић и додао да сви, уједињени у вери и језику, треба заједно да изградимо један велики српски дом.

Патријарх Иринеј служио је јутрос литургију у храму Светог Саве у присуству делегата Скупштине дијаспоре и Срба у региону, која је основана на јучерашној конститутивној седници.

Члан Скупштине дијаспоре и Срба у региону у име Српске Православне Цркве, владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије изјавио је да би и Црква и држава требало да буду у служби српског народа који живи у дијаспори на разним континентима... "За нас у БиХ, РС и региону важно је да постоји тај савјет у којем СПЦ има своје мјесто. То показује јасну жељу и вољу Србије када су у питању Срби у региону", рекао је владика Григорије, који је у Београду присуствовао свечаној сједници Скупштине дијаспоре и Срба у региону. Владика Григорије је истакао да је формирање ове скупштине веома важно и за Цркву, која у том тијелу има свог представника, јер очигледно да држава Србија, након свих турбуленција које су биле 90-их година, схвата значај Цркве, али и Црква схвата значај државе. "Црква је дио српског идентитета и то побуђује у нама одговорност. Комплексност наше Цркве је да она функционише на свим континентима", рекао је владика Григорије РТРС-у. Он је навео да никада у већој мјери није постојало духовно јединство Цркве и народа, додајући да у Цркви нема раскола, него само појединачних проблема, који се рјешавају.

Извор: РТС, Епархија захумско-херцеговачка, фото: www.spc.rs