Специјални апел светогорске Свештене општине грчким посланицима против истополних „свеза“

Света Гора, 21.12.2015. - У апелу се истиче да је 9. децембра 2015. Свети Синод Јеладске Цркве упутио специјално саопштење грчким властима с молбом да се обустави расправа у Парламенту по законском предлогу о „слободи саживота“ једнополних брачних другова.

А 21. децембра Свештена општина Свете Горе издала  специјални апел посланицима грчког Парламента, који су поптисали сви атонски манастири, и једнодушно и једногласно се изразили против једнополне „свезе“  апелујући на грчке посланике у навечерју Рождества Христовог да анулирају процедуру изгласавања таквог законског предлога.

У документу се изражава „неспокојство на Светој Гори поводом претње удаљавања од вредности које сачињавају основу православног идентитета и грчке културе“.

Светогорски став заступа мишљење да је овај законски пројект, који изједначава једнополне свезе с породицом, фактички у противречности с моралом Грка и да представља провокацију грчком народу.

Светогорци моле Владу и посланике да поклоне пажњу овој посланици Свештене општине, да скину с парламентарне расправа тај законски предлог и омогуће свенародну расправу и мишљење и проведу референдум.

На грчком оригиналу посланицу можете пратити на:

http://www.romfea.gr/images/article-images/2015/12/romfea2/epistasia.pdf

Извор: Бугарска Патријаршија

Текст: Десислава Панајотова (превод Информативне службе)