Специјални известилац ОУН о угрожавању верских права у Северној Македонији

Специјални известилац Организације уједињених нација г. Ахмед Шахид у свом извештају за Савет за заштиту људских права при ОУН констатује фактичко нарушавање права слободе вероисповести чланова Православне Охридске Архиепископије од стране власти у Републици Северној Македонији.

Извештај је поднесен у првој половини ове године, а одређена средства за информисање ових дана су објавила његову садржину. У извештају се истиче узнемиреност експерата за људска права због тога што се конкурентска појава Православне Охридске Архиепископије третира као чин подстицања верске нетрпељивости. 

Известилац Организације уједињених нација изражава своје запрепашћење због тога што је првостепени суд судио Архиепископу охридском г. Јовану за подстицање верске мржње у околностима када је насиље на верској основи управо било извршено од стране чланова Македонске Православне Цркве над Архиепископом охридским г. Јованом и над припадницима Православне Охридске Архиепископије. Оваква оцена у извештају, по речима известилаца, сведочи да "чудне судске одлуке у државама, чије владе подржавају неканонске верске формације (прим. прир: МПЦ), и покушавају да наруше права и интересе верника, постају предмет међународних скандала и негативно утичу на међународни рејтинг државе (прим. прир: Северне Македоније) на чијој територији власти прогоне верске водиче да би задовољили расколничке групе"!

Извор: http://poa-info.org