Спомен црква-капела саграђена на месту Медведевског манастира уништеног у ХХ веку

Нову цркву осветио је Архиепископ черкаски и каневски Феодосије. Спомен-храм (капела) Украјинске Православне Цркве у част Светог Николе Чудотворца саграђен је на месту старог Медведевског Пустињско-Николског мушког манастира у Чигиринском округу Черкаске области. Дана 12. децембра 2020. године обављен је чин великог освећења храма и Божанска Литургија, извештава Православни живот

Богослужењем је началствовао Архиепископ черкаски и каневски Феодосије. Његовом Високореосвештенству саслуживало је свештенство Епархије черкаске. После Литургије, Владика је парохијанима који су активно учествовали у изградњи цркве уручио ордене, медаље и грамате Његовог Блаженства Митрополита кијевског и све Украјине г. Онуфрија.

Као што преноси Cherkasy.church.ua, прво документарно помињање манастира датира из 1663. године. Године 1678. хорде Татара оскврнавиле су и опљачкале манастир, а 1711. године је пропао. После 20 година манастир је почео да се опоравља, али је 1768. године, током сељачких устанака, део браће убијен. Године 1795. у манастиру је освештан стари Николски сабор са пет купола, изграђен у облику једнокраког крста. Главни олтар је посвећен Светом Николи Чудотворцу, бочни Светом архистратигу Михаилу и Свим Светим.

Године 1931. Саборна црква је минирана. Уништене су и књиге манастирске библиотеке. Све зграде, па чак и темељи, уклоњени су са територије манастира, док су трагачи за благом отворили гробове игумана и ктитора, чије су кости разбацане по површини. Почетком педесетих година прошлог века чувени Медведевски манастир остао је само у сећању верника.

Извор: Православнаја жизањ (с руског Јелена Бујевић)