Спомен капелa жртвама усташког злочина у Старом Броду у кањону Дрине

Благословом Његовог високопреосвештенства митрополита дабробосанског господина Николаја у Вишеграду је у понедјељак увече, 5. априла, одржано донаторско вече на којем је прикупљено 20.100 КМ за изградњу Спомен капеле жртвама усташког злочина над српском нејачи у прољеће 1942. године у мјесту Стари Брод у кањону Дрине.

Један од дародаваца из Ужица обезбједиће комплетан бакарни лим којим ће капела бити прекривена.

На донаторској вечери је најављено да ће акција прикупљања добровољних прилога за градњу Спомен капеле бити настављена, а сви људи добре воље који желе да подрже ову акцију средства могу да уплате на рачун број 562-006-00001747-04 код Развојне банке, са назнаком „За Спомен капелу".

У бесједи окупљенима у име Организационог одбора познати вишеградски сликар Хаџи Бранко Никитовић подсјетио је на стравичан злочин када су у Старом Броду у прољеће 1942. године усташе злогласне Францетићеве „Црне легије" звјерски убиле око 6 000 Срба који су ту у збјеговима стизали са подручја Сарајева, Пала, Олова, Кладња, Сокоца, Хан Пијеска, Рогатице и Вишеграда, надајући се да ће скелом прећи Дрину и домоћи се Србије, јер им преко вишеградске ћуприје нису дозволили прелаз италијански војници.

„Немамо права више одгађати постављање трајног знамења за невино побијене Србе и нека би дао Бог да догодине на Васкрс васкрсне православна капела у Старом Броду" - рекао је Никитовић.

У Старом Броду је 2008. године подигнуто Спомен обиљежје у знак сјећања на овај стравични злочин које су освјештали митрополит Николај и Његово преосвештенство епископ милешевски господин Филарет.

Након рецитала чланова Српског соколског друштва „Соко" из Добруна приказан је документарни филм „Дрино водо, очи дјевојачке", аутора Радоја Тасића и Новака Кнежића, а наступили су и чланови мушких пјевачких група „Свети Ђорђе" из Новог Горажда и „Јаворина" из Пала.

Донаторској вечерио присуствовали су представници Српске православне цркве, те политичког, привредног и јавног живота из општина Вишеград, Рогатица, Соколац, Ново Горажде, Хан Пијесак, Источно Сарајево и Пале.

Извор: Митрополија дабробосанска