Спомен страдалим житељима Филипова

У петак, 17. јуна 2011. године, Оџаке је посетио Епископ бачки Господин Иринеј. Повод је био постављање крста у знак сећања на пострадале житеље Филипова (Бачког Грачаца) немачке националности, који су стрељани 25. новембра 1944. године.

Овом чину су присуствовали Надбискуп Фрајбурга Роберт Цолић, председник Бискупске конференције Немачке, Надбискуп београдски Станислав Хочевар, Бискуп суботички Иван Пензеш, Бискуп зрењанински Ладислав Немет и папски нунције монсињор Орландо Антонини. Били су ту и Амбасадори Немачке и Мађарске, председник покрајинске скупштине господин Шандор Егереши, председник Општине Оџаци господин Предраг Цветановић, као и бројни културни и јавни радници. На ову свечаност је, у својству госта, био позван и Епископ бачки Господин др Иринеј.

У пратњи Епископа Иринеја су били архијерејски намесник оџачки протонамесник Бранко Вујиновић и архијерејски намесник други новосадски презвитер Бранислав Мркић и протонамесник Предраг Толимир, парох из Бачког Брестовца. Велику благодарност Епископу бачком на његовом присуству изразио је Надбискуп Цолић. У братској и пријатној атмосфери, у дому оца Јакоба Пфајфера, жупника из Оџака, настављен је пријатељски разговор.

Извор: Епархија бачка