Споменик као брана забораву

Плато испред Дома културе у Грачаници место је где се сада налази споменик који сећа на све нестале у рату 1999. године. Уметничко дело MISSING које је на дан сећања на Мартовски погром постављено у Грачаници рад је аутора Горана Стојчетовића.

"Не могу да прихватим да се многе ствари гурају у ћошак и да нису друшвено актуелне. Ја се као уметник иначе бавим темама које друштво избегава, тако да је ово део моје личне уметничке поетике. Ово овде ми је било и лично потребно јер на овим сликама су моји рођаци, пријатељи и комшије, а 15 година о њима се ништа не зна", рекао је Стојчетовић.

Из Удружења породица киднапованих и несталих кажу ће и даље бити истрајни у својој борби за истину и правду за све нестале и страдале на Косову. "Трудимо се да будемо истрајни у борби да се сазна истина за свако нестало лице , да се процесуирају ратни злочини и да се дође до правде за све жртве. Желимо да овај споменик буде трајна опомена и показатељ да се никада и никоме на овим, и било којим просторима, не догоди оно што се догодило нама", рекла је председница удружења Наташа Шћепановић.

Градоначелник Грачанице Бранимир Стојановић рекао је да је чекање на правду нешто што ће нас увек подсећати на 17. март. "Оно што ће нас свакако подсећати на 17. март је чекање правде и судских пресуда. У наредном периоду тражићемо да се покрену судски поступци не само за 17. март него и за све оно што нас и даље боли", истакао је Стојановић .

Радио КИМ

Извор: Епархија рашко-призренска