Споменик Свете Олге на улазу у Кијев

У Кијеву се разматра могућност да се уместо старих споменика добродошлице у престоницу поставе нови споменици који ће одражавати  специфичности града. Тако се предлаже да споменик равноапостолне свете Олге, висок 18 метара, буде постављен на улазу у Кијев са запада, на аутопут који води из Житомира. Градоначелник Виталије Кличко је подсетио да је раније постављени споменик на аутопуту из Бориспола био замењен, па ће сада путнике поздрављати споменик посвећен бранитељу града Светом арханђелу Михаилу.

Он је напоменуо да градови широм света често имају на улазу симболе карактеристичне за њих, докле Кијев има тек знакове с називом града који показују правац према њему, „па смо одлучили да поставимо споменике са ликовима значајним за град“.

Равноапостолна велика кнегиња Олга, на крштењу Јелена (око 890-11. јула 969. г.), владала је Кијевском Русијом после смрти свога супруга кнеза Игора Јуриковића од 945. до 962. године. Она је прихватила хришћанску веру чак и пре крштења свог унука Светог Владимира, па је тако она прва руска светитељка.

Извор: Православие.ру (са енглеског Инфо служба СПЦ)