Спомен-врт у знак сећања на жртве Геноцида над Асирцима отворен у Француској

Меморијални врт посвећен асирским жртвама турског геноцида над Асирцима, Грцима и Јерменима отворен је 23. априла 2016. године. Догађај је организовао Асирско-халдејско удружење Француске, у сарадњи са градским властима.

Турски геноцид над хришћанима одвијао се између 1915. и 1918. године и одузео је животе 750.000 Асираца (75%), 500.000 Грка и 1.5 милиона Јермена. Турци негирају да се десио геноцид.

„Асирско-халдејски врт“ делиће исти плац заједно са „Јерменским вртом“ – оба врта обележавају геноцид из 1915. године. Различито дрвеће с воћем из асирске домовине на Блиском истоку засађено је у врту, као и маслиново дрвеће.

Присуствовао је Франсоа Пупони, председник општине Сарсел, који је и члан Парламента Француске,  као и један је од политичара који подржава Асирце и друге народе жртве овог геноцида. Пре тога Општина Сарсел је утрошила 400.000 евра за активности које се односе на обележаваљње геноцида над Асирцима и Јерменима.

Директор Истраживачког центра геноцида над Асирцима г. Сабри Атман честитао је асирској заједници Француске на њиховом достигнућима и подршци господина Франсоа Пупони, посланика области Вал д'Оас, као и сви други политичари који су солидарни са асириским народом.

Извор: ОСР-Асирска међународна новинска агенција (превод – Информативна служба СПЦ)