Споразум о додјели средстава за градњу и обнову храмова

У парохијском дому храма Светог великомученика Георгија у Миљевићима, у Источном Сарајеву, у уторак 11. марта, потписан је споразум између Министарства за људска права и избјеглице БиХ и пет црквених општина Митрополије дабробосанске о додјели око 60.000 КМ за суфинансирање довршетка радова на изградњи и реновирању пет храмова.

Средства су додијељена у оквиру пројекта обнове вјерске инфраструктуре који се финансира из средстава Фонда за повратак БиХ и намијењена су финансирању завршетка градње Саборног храма Светог архангела Гаврила на Палама, те за изградњу и обнову цркава Светог Петра и Павла у Нишићима, општина Илијаш, у Федерацији БиХ, Свете Ангелине у Тилави, општина Источно Ново Сарајево, Светог Варнаве на Врањешу, општина Источна Илиџа, и Преображења Господњег у сарајевској општини Ново Сарајево.

Замјеник министра за људска права и избјеглице БиХ Миладин Драгичевић рекао је након потписивања споразума да су додијељена средства црквеним општинама дио од 550 хиљада КМ из 2013. године предвиђених за социјалну инфраструктуру у шта спада и изградња и обнова вјерских објеката.

„У 2013. години имали смо око два милиона и 400 хиљада КМ средстава, од којих је 1,4 милиона искориштено за изградњу путне инфраструктуре, око 400 хиљада за водовод и канализацију, а 550 хиљада за социјалну инфраструктуру у шта спадају и вјерски објекти,“ изјавио је Драгичевић новинарима.

Укупна средства од два милиона и 400 хиљада КМ подијељена су тако што је 40 одсто додијељено српском народу, 43 одсто бошњачком и 17 одсто за хрватски. Средства која су припала српском народу уложена су у изградњу и обнову 10 православних храмова у Републици Српској и двије у ФБиХ.

Према његовим ријечима у плану је да ове године буду додијељена средства за завршетак градње или реконструкцију још 3-4 цркве.

Замјеник предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац, који је присуствовао потписивању споразума, рекао је да је „наша обавеза и потреба да дио средстава којима се располаже на нивоу институција БиХ буде искориштен и за изградњу и обнову православних вјерских објеката“.

„И даље је присутан прилив становништва у Источно Сарајево и очигледно је да постојећи храмови нису капацитета да задовоље вјерске потребе православног народа на овим просторима. Мораћемо да нађемо начина да у наредном периоду обезбиједимо средства и из Фонда за повратак БиХ,  локалних заједница и путем донација како би изградњом  нових објеката задовољили  вјерске потребе становништва,“ рекао је Кошарац.

Парох у Источном Новом Сарајеву јереј Младен Дробњак изразио је наду да ће, захваљујући средствима која су данас добијена и прилозима вјерујућег народа, до краја ове године на храму Свете Ангелине у Тилави бити завршени зидарски радови и постављен кров како би народ могао у храму да обавља вјерске потребе.

Драгичевивић, Кошарац, секретар Министарства за људска права и избјеглице Драгомир Ковач и директор Фонда за повратак БиХ Млађан Божовић, који су присуствовали потписивању споразума, посјетили су заједно са свештенством храм у изградњи у Тилави посвећен Преподобној Ангелини српској.

Извор: Митрополија дабробосанска