Срби из Шилова се сукобили са Косовском полицијом

Припадници специјалних снага Косовске полиције и косовски Срби физички су се сукобили данас нешто после 12 сати код села Шилово недалеко од Гњилана, а у инциденту је повређено око 50 људи.

Сукоб се догодио када је неколико стотина Срба из Шилова, којима је већ седам дана искључена струја, кренуло на протест на магистрални пут Гњилане-Бујановац. Председник Месног одбора Шилова Александар Петровић који је присуствовао инциденту рекао је Бети да су колону предводиле жене и деца, јер су Срби из Шилова желели да укажу да жене ни за свој празник 8. март не могу да имају струју.

Он је навео да се инцидент догодио када су припадници Косовске полиције непосредно по изласку Срба из Шилова почели да гурајку жене, на шта су Срби реаговали, па је избила општа туча.

"Наш циљ је био да организујемо мирни протест али нас је испровоцирала Косовска полиција када је зауставила колону и почела да гура жене и децу који траже само да добију струју. Ми смо реаговали и дошло је до туче у којој је повређено педесетак Срба", рекао је Петровић.

Према његовим речима, на улазу у Шилово још су присутне јаке снаге Косовске полиције и Кфор, као и више стотина Срба који и даље протестују тражећи да им Косовска електроенергетска корпорација пусти струју.

"Не знам како ће се све ово завршити. Апелујем на све политичаре да нађу решење за овај проблем са струјом, јер смо ми већ седам дана у мраку и у очајној смо ситуацији", рекао је Петровић.

Предаставници Срба из Шилова отишли су на састанак са председником општине Гњилане Ћемаљом Мустафом, на коме ће се покушати да пронађу решење за проблем са струјом.

Извор: Епархија рашко-призренска