Срби на Задушнице обишли гробља на Косову и Метохији

У више места на Косову и Метохији преостали Срби и мањи број расељених обишли су, на Задушнице, гробове покојника. На већини гробаља порушени споменици, оштећени или обрасли у коров. Са приштинског гробља наставља се одношење посмртних остатака.

Већини Срба који су до рата живели у Приштини одлазак у овај град своди на посете гробљу. Породица Николић гробље обилази чешће, не само на Задушнице. -Сваки пут када дођемо све нам је теже и теже. Видимо да и мање људи долази, каже Косара Николић. А некадашњи житељи Приштине настављају да измештају остатке својих ближњих. Пребацују их у места где су започели нови живот.

-Разочара ме што видим да се преносе кости, мислим да је место да они остану овде. То је део историје, додала је Николићева. 

И приштински парох Саша Митровић апеловао је и овом приликом да чланови породица не износе остатке својих сродника, пријатеља, својих ближњих са гробља, зато што то није њихова жеља. -Њихова жеља је да они почивају овде на овој земљи, наводи Митровић.

Приштински свештеник истиче да Србе чији су сродници на највећем православном гробљу на Косову и Метохији не треба да обесхрабри стање гробља, иако се до гробова и даље тешко долази. -Ови што су старији, што мало касније долазе, ређе долазе, не могу ни гроб да нађу. Скоро је био човек из Ниша, вратио се, није могао да нађе очев гроб, наглашава Градимир Јовановић.

-Када видим да нема људи, када смо долазили нас је увек било пуно и кад видим да је овако мало, сна немам. Данима, данима не могу да се смирим, наводи Добрила Јовановић.

Градимир Јовановић указује да је раније долазило бар по десет аутобуса, а сада ниједан. -Више има новинара и сниматеља и нас четири, пет долазимо овде, закључује Јовановић. 

На долазак расељених на Задушнице утиче више фактора, највише безбедносна ситуација и дневна политичка превирања, кажу они који су данас обишли православно гробље у Приштини.

Извор: РТС