Срби револтирани због искључења струје

Ситуација у српским селима у Косовском Поморављу данас је изузетно напета, а српско становништво уплашено за безбедност, након јучерашњег сукоба са полицијом који је за резултат имао преко дватесетак повређених и ухапшених Срба.

Члан одбора општинског већа Косовске Каменице, Иван Петровић изјавио је, КИМ радију, да је циљ окупљања Срба указивање јавности на њихов тежак положај изазван вишенедељним искључењем електричне енергије, а не изазивање насиља. „Наша ситуација се граничи са хуманитарном катастрофом. Пре два дана сва села у општини Косовска Каменица искључена су са електричне мреже што ми доживљамо као отворени напад на наш опстанак", рекао је Петровић.

Небојша Симић, подпредседник СО Косовска Каменица, каже да су Срби из Косовског поморавља, револтирани због вишедневног искључења струје селима у овој општини, покушали да блокирају пут Гњилане - Бујановац. "Незадовољни Срби покушали су да блокирају саобраћај и том приликом дошло је до сукоба са КПС-ом када је повређено неколико лица на обе стране", рекао је Симић, за Ласер радио из Пасјана. Симић додаје да синоћњи протести Срба и покушај блокаде пута Гњилане-Бујановац нису били организовани, већ да су се мештани спонтано окупили, јер већ данима немају струју. Ситуација је тренутно мирна, али напета. За данас у подне заказан је нови протест.

Шесторо Срба повређено је у јучерашњим сукобима са КПС полицијом у близини села Кормињане а међу њима Јовановић Мирослав и Властимир Денић задобили су теже повреде и они су пребачени у Врање док су остали повређени збринути у Дому здравља у Ранилугу. КИМ радио незванично сазнаје да су током рутинске контроле КПС-а ухапшени доктор Ђорђе Андрејевић, његов брат Зоран и супруга Сунчица док се Максимовић Миливоје води као нестао. Он је по речима његове родбине нестао синоћ око 21 сат и породица нема никакве информације где се он налази. За данас су најављени нови протести Срба.

Више од двадесет особа, Срба и припадника КПС-а теже је или лакше повређено, а петоро Срба, међу којима и једна жена је приведено у сукобима који су јуче избиили у Косовском поморављу приликом покушаја Срба да блокирају магистрални пут Гњилане-Бујановац незадовољни вишенедељним искључењем струје.

Извор: Агенције