Срби у Гњилану и Витини из страха не иду на посао

ГЊИЛАНЕ, 4. марта (Танјуг) - Потпредседник општине Гњилане Срђан Јовановић изјавио је данас да Срби запослени у привременим косовским институцијама, локалној самоуправи и јавним службама у тој општини не долазе на посао због страха за личну безбедност.

"Нисмо дали отказе, већ смо из безбедносних разлога, због чињенице да у Косовској полицији нема Срба, престали да долазимо на посао", рекао је Јовановић Тањугу.

Он је најавио да ће око 70 службеника који не долазе на посао у петак разматрати насталу ситуацију и одлучити о евентуалном повратку на своја радна места.

Србима у Гњилану придружило се и петнаесторо запослених Срба у општини Витина.

Они од данас одбијају сваку сарадњу с косовским привременим институцијама, али настављају рад по прописима УНМИК-а, појаснио је Јовановић.

То је нови талас отказивања сарадње Срба са јавним косовским службама, након што је пре две недеље Скупштина Косова једнострао усвојила декларацију о независности.

Пре Срба службеника јавних косовских служби, сарадњу са Главним штабом Косовске полицијске службе отказали су полицајци у регионима Гњилана, Приштине и Штрпца.

Због инсистирања да убудуће сарадјују само са УНМИК полицијом, око 300 полицајаца Срба је суспендовано, вратило службено оружје и другу опрему, али им је остављена могућност да се врате под командни ланац КПС-а, уколико промене одлуку.

У знак подршке суспендованим српским полицајцима из Косовске полицијске службе (КПС) са централног Косова, неколико десетина мештана Грачанице јуче је формирало кризни штаб због, како су навели, "угрожености личне и имовинске безбедности српске заједнице".

У захтевима шефу УНМИК-а Јоахиму Рикеру, Срби у Грачаници траже повратак српских полицајаца у КПС у Грачаници и осталим подстаницама у српским срединама на централном Косову, као и да њима руководи УНМИК полиција.