Срби у Марибору: Прва дама словеначке глуме

Глумица Милада Калезић добила престижно признање »Борштников прстен« и прославила га међу православним верницима: Мој живот је у сигурним Божјим рукама.

У Словенији је већ деценијама Борштникова награда највеће признање за глуму и драмска достигнућа у текућој години. Овог пута Борштников прстен, највеће словеначко признање, добила је Српкиња из Црне Горе Милада Калезић, иначе глумица Мариборске драме Словеначког народног позоришта.

- Милада Калезић је зрела, одговорна, луцидна и образована, горда и поносна на своје порекло. Она наставља легендарну традицију великих словеначких драмских уметница, које су се родиле у другој културној и националној средини и прве речи изговориле у другом језику, али су ипак постале легенде словеначке драмске уметности – написано је у одлуци словеначког жирија.

Уз речи захваливања поводом Борштиковог прстена, глумица је изразила срећу изјавом које су пренеле све словеначке новине:
- Најлепше је кад се над глумцем отвори небо!

РОЂЕНА У ЦРНОЈ ГОРИ

Милада Калезић је рођена 1954. године у црногорском селу Рова. Њена породица се, због посла њеног оца, често селила и на крају се усталила у Марибору. Добитница је више награда, а за собом има више од 80 улога.
Уметница је прославила је свој успех на више званичних пријема Милада Калезић није заборавила свој народ, а у Православној цркви у Марибору приредили су јој пријатно изненађење.

- Иван Обрадовић, члан црквеног одбора предао је Милади Калезић велику торту за њен животни успех и за све добро што је учинила у животу. После више великих словеначких награда, које је добила за свој глумачки успех парох Саво Косојевић са члановима црквеног одбора и кумом цркве одлучио је да прославу успеха Миладе Калезић приреде у Православној цркви. Милади је честитао и велики број верника – јавио нам је Раде Бакрачевић, лидер српске заједнице у Марибору.

Приликом недељног сусрета са Србима и верницима СПЦ у Марибору велика уметница је искрено говорила о свом поимању православља:

- Изненада, кад сам напунила 49 година, отворило се само Небо и Бог ме је оберучке примио к себи. Мојој срећи није било краја. Одједном се све окренуло на боље и моја душа је нашла свој дугогодишњи циљ. Више нисам осећала никакав страх. Мој живот је био у сигурним Божјим рукама.

Награда Борштников прстан је свакако круна њеног досадашњег драмског остварења, коју, како каже, поклања свом народу и својој цркви:

- У Православној цркви сам нашла свој мир и начин живота. Присуствујем сваком Богослужењу у цркви и активно учествујем у црквеном хору. Не прође ниједан празник да у цркви не помогнем око уређења просторија и припрема за славе и празнике. Ако треба узмем кутлачу у руке и помажем код кухања за госте. Са другим верницима помажемо пароху Сави Косојевићу јер треба рачунати да на славу цркве стигне из свих крајева наше Штајерске од двеста до триста верника. То је велики залогај за чланове црквеног одбора зато смо ми ту да им помогнемо – изјавила је Милада Калезић, прва дама словеначке глуме.

Извор: Новости