Србија цени став Ватикана о непризнавању Косова

Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић разговарао је 30. јануара 2018. године са државним секретаром Свете Столице кардиналом Пјетром Паролином о значају унапређивања даљих билатералних односа и сарадње. Дачић и Паролин су током сусрета, који је одржан у Ватикану, разговарали и о питању Косова и Метохије.

Први потпредседник Владе је упознао свог саговорника са актуелностима у преговорима Београда и Приштине, и поновио искрену опредељеност Србије за дијалог.
Паролин је нагласио да Света Столица са посебном пажњом прати развој ситуације на Балкану и у том контексту преговоре Београда и Приштине.

Дачић је још једном пренео захвалност Паролину на принципијелном ставу Свете Столице у вези са непризнавањем једнострано проглашене независности Косова, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова.

Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић разговарао је у Ватикану са секретаром за односе са државама Свете Столице Полом Р. Галагером о билатералним односима и будућој сарадњи. Током разговора обострано је потврђен значај билатералних односа и сарадње. Изражена спремност за њихово даље интензивирање, и то кроз размену посета на високом нивоу и успостављање механизма редовних политичких консултација.

Галагер је, између осталог, исказао посебну заинтересованост Свете Столице за сарадњу са Републиком Србијом у области заштите хришћанског наслеђа на Косову и Метохији. Дачић је пренео захвалност свом саговорнику на принципијелном ставу Свете Столице у вези са непризнавањем једнострано проглашене независности Косова, и упутио му позив да посети Србију, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова.

Извор: Влада Републике Србије