Србија наставља борбу за културно наслеђе на Космету

Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да ће Србија, без обзира на одлуку Извршног савета Унеска о пријему Косова у ту организацију, наставити борбу како би на Генералној конференцији та препорука била одбијена.

Дачић је у изјави за новинаре у Министарству спољних послова рекао да ће наша земља без обзира на данашњу одлуку наставити са залагањем за очување и заштиту културног наслеђа Српске православне цркве, српског народа и Србије на Космету.

Он је навео да ће Србија покушати да спроведе тај циљ и на Генералној конференцији Унеска, која ће бити одржана у новембру, као и свим другим политичким и дипломатским активностима у наредном периоду.

Први потпредседник Владе је указао на то да је наша земља учинила све што је било у њеној моћи по том питању и да су све државе у свету упознате са нашим ставовима.

Извршни савет Унеска може да донесе какву год хоће одлуку, али историју не може да избрише јер је то увек било и увек ће бити српско културно и верско наслеђе на Космету, нагласио је Дачић.

Према његовим речима, уколико Извршни савет усвоји препоруку, то ће бити одлука без преседана, јер нема међународно правно утемељење зато што Уједињене нације нису препоручиле доношење такве одлуке.

С друге стране, то ће бити први пут да се донесе одлука о пријему у чланство некога ко није прошао квалификације у очувању културног наслеђа, напоменуо је он.

Извор: Влада Србије