Србија никада неће признати независност Косова и Метохије

Председник Србије Борис ТадићБеоград, 17. фебруар 2008. године - Председник Републике Србије Борис Тадић изјавио је данас да ће држава Србија повлачити одговорне потезе и учинити све што је у њеној моћи да се поништи самовољно и противправно проглашена независност Косова, коју Србија никада неће признати.

Србија никада неће признати независност Косова. Србија је реаговала и реаговаће свим мирним, дипломатским и правним средствима да се овај акт привремених косовских институција поништи. Србија од међународних институција на Косову тражи да се одмах поништи овај чин, који је противан основним принципима међународног права, нагласио је председник Србије.

Тадић је истакао да су нам у овом тренутку најважнији животи људи и њихова безбедност, и додао да су КФОР и УНМИК обавезни да обезбеде сигурност за све Србе и друге неалбанце на Косову, да чувају њихове домове и све наше светиње, као и да је на њима одговорност за сваки живот на Косову и Метохији.

Он је рекао да ће Србија ову ситуацију пребродити мирно, достојанствено и цивилизовано.

Србија насиљу неће прибегавати и то је једини приступ који нам може омогућити да наставимо своју легитимну борбу за очување интегритета земље, а Србија ће у тој дипломатској борби бити упорна, бранећи и своје интересе и међународно право, ма колико то било потребно и све док нелегитимни акт о независности не буде у потпуности стављен ван снаге, закључио је председник Србије.