Србија у Комитету Унеска за заштиту светске културне баштине

Србија у Комитету Унеска за заштиту светске културне баштине

Србија је већином гласова изабрана у Комитет Унеска за заштиту светске културне баштине, изјавио је вечерас ФоНету у Букурешту министар спољних послова Србије Вук Јеремић, истичући да је то изванредан дипломатски резултат који показује какав углед данас Србија има у свету.

"Требало је добити већину гласова свих држава света. Ово је резулат напора који смо више од годину и по дана чинили на свим меридијанима, лобирајући за гласове држава света", нагласио је Јеремић, који у Букурешту учествује на министарском састанку земаља Дунавског региона.

Према његовим речима, посебан учинак направила је у Паризу и Мисија Србије при Унеску. Комитет Унеско за заштиту светске баштине, објаснио је Јеремић, кључно је тело Уједињених нација које се бави заштитом српских цркава и манастира на Косову и
Метохији.
 
"Сваке године у овом телу смо до сада имали проблем са покушајем преименовања цркава и манастира из српских у косовске. Сада ћемо имати прилику, као чланови тог тела, да расправљамо и водимо дискусију", прецизирао је Јеремић.
 
Овај глас, сматра он, значајна је подршка Србији, али и нашој политици према тим црквама и манстирима и нашем инсистирању да они представљају део српске културне баштине. "Имали смо значајан отпор нашој кандидатури у неким деловима света", напоменуо је Јеремић, "али је тај отпор превазиђен и Србија ће наредне године бити члан овог тела међународне заједнице".
 
Србија је подршку добила још у првом кругу, када је за њен избор гласало 86 земаља. Поред Србије, која је добила 86 гласова, данас су у првом кругу гласања изабрани још и Немачка, Индија, Јапан, Алжир, Сенегал и Малезија. Комитет Унеска за заштиту светске баштине има 21 члана и најважније је тело задужено за спровођење Конвенције о светској баштини. Тај комитет на годишњој седници одлучује о уласку културних и природних добара на листу светске баштине.

Изовр: Бета, Фонет