Србијо памти!

Десетогодишњица НАТО агресије на Савезну Републику Југославију и српски народ обележена је синоћ националном академијом "Србијо, памти" у београдском Центру Сава. На академији су говорили изасланик Патријарха српског Г. Павла, Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско - приморски Г. Амфилохије, др Војислав Коштуница, академик Матија Бећковић, начелник Центра за радиологију Клиничког центра Србије др Радомир Ковачевић и Бранимир Нешић.

Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије рекао је да је бомбардовање било унапред програмирано да би се одузео витални део Србије и као последица прогласила лажна држава. - Српски народ мора да памти тај злочин и да се свим бићем одупре последицама тог злочина, истакао је Митрополит Амфилохије које је овом приликом предложио да се у Београду отвори комеморативни центар где би била уписана имена пострадалих у НАТО бомбардовању.

Бивши српски премијер др Војислав Коштуница истакао је да Србија памти и не заборавља да је НАТО право име независног Косова и да се на делу територије Србије, прво физичким, а затим и правним насиљем, отимачином и крађом, покушава да успостави прва НАТО држава и да за Србију никад неће постојати та лажна држава. Наша је највећа обавеза, рекао је Коштунца, да сведочимо истину да је Косово Србија, да је било, да јесте и да ће остати наше. Косово је већ једном и заувек уграђено у темеље државе Србије, рекао је Коштуница.

На Националној академији посвећеној бројној публици обратио се и академик Матија Бећковић који је подржао је иницијативу да Србија подигне меморијални центар жртвама бомбардовања и да бригу о томе преузме СПЦ. То чине сви народи света, рекао је славни српски песник.

Бранимир Нешић, главни и одговрни уредник часописа Двери Српске, обратио се присутнима речима: - Када ћемо ми, Срби, коначно да научимо лекцију којом нас западне велике земље већ вековима уче? Када ћемо научити њихову лекцију 20. века када су нам, због српске помисли о слободи, у Првом светском рату слали казнену експедицију која је побила милион људи, када су у Другом светском рату Србе демократског опредељења и први европски покрет отпора са својеврсним хладним цинизмом издали, када су 90-их година нама, неспособнима да упијемо и прихватимо њихов морал и правду, покушавали да нас ослободе од нас самих па нас бомбардовали два пута у последњој деценији и ко зна по који пут у 20. веку? Када ћемо научити лекцију да ће сваки српски покушај да самостално градимо своју судбину бити крваво кажњен? Када ћемо научити лекцију да морамо да се одрекнемо онога што смо били, што јесмо и што је наше ако желимо да будемо њихов део, свакако у вазалном положају? Данас је право време да им одговоримо да ли смо научили лекцију. А одговор гласи: такву лекцију српски народ неће никада научити! То је лекција коју ће они морати да схвате! - истакао је Нешић.

"Дошао сам да бих рекао, ми смо заједно", рекао је председник Спољнополитичког одбора руске Думе Константин Косачов, који је говор завршио речима "Косово је Србија". Према његовим речима, они који су бомбардовали Србију заправо су бомбардовали и Уједињене нације.

На академији је прочитано писмо Патријарха московског и целе Русије Г. Кирила поглавару Српске Православне Цркве Патријарху српском Г. Павлу у којем каже да је бол браће у Србији бол целокупне Православне Цркве. - И надаље Руска Црква ће користити све могућности и прилике да диже свој глас у заштиту правде Божије, у заштиту наше православне браће и сестара косовско-метохијског краја Србије, како оних који су тамо, тако и оних прогнаних, у заштиту свих жртава насиља и у заштиту грубо нарушене правичности, каже се у писму руског Патријарха Кирила.

Окупљенима се обратио и руски редитељ Никита Михалков.

Присутни су синоћ у холу Сава Центра могли посетити и изложбу фотографија снимљених током бомбардовања.

Академију су организовали Фонд Слободан Јовановић, Активни центар и Српски сабор Двери.