Средњовековни манастир Аја Напа биће претворен у музеј

Средњовековни манастир Аја Напа биће претворен у музеј. Према наводу кипарског листа „Политис“, митрополит Констанције и Амохостоса Василије, поводом потписивања грађевинских уговора, истакао је да се за годину дана очекује да музеј буде отворен за своје прве посетиоце.

Одлука о претварању манастира у музеј, како је објаснио, базирана је на чињеници да он није прикладан за монаштво због тога што се налази у центру туристичке зоне Аја Напе. Митрополит је додао да ће музеј излагати  амфоре које су добиле дозволу да буду ту изложене, а које припадају колекцији „Макариос“ и налазе се у седишту Архиепископије, док иконе потичу углавном из окупираних подручја.

„Наш циљ је да успоставимо музеј који ће служити као увод у историју региона и углавном Кипра, као и манастира,“ рекао је Митрополит и истакао да ће, због изложби, сама конак манастира бити проширен.

Већ десет година Митрополија сарађује са тимом академика из Берлина који су водили истраживање о дизајну музеја. Митрополит је додао да ће музеј бити подесан и за академско истраживање, и увек у сарадњи са митрополијском Академијом за културу, која се налази у манастиру Аја Напа.

Сада, како он каже, хиљаде посетилаца сазнаће о култури Амохостоса и Кипра. Овај манастир је један од најпосећенијих до сада. Икона Аја Напе окупља много поклоника, посебно поклонике из Русије, као и кипарске вернике.

Извор: Православие.ру (са енглеског Инфо служба СПЦ)