Средњовековно црквено благо из Хилдесхајма на јесењој изложби у Метрополитен музеју у Њујорку

Немачка катедрала у Хилдесхајму у Доњој Саксонији има једну од најкомплетнијих преживелих примерака црквеног намештаја и блага у Европи, укључујући више средњовековних ремек-дела која су настала између 1000. и 1250. године. Катедрала је проглашена за светско културно наслеђе УНЕСКО-а 1985. године.   Веће реновирање које је у току пружа прилику да Средњовековна блага из Хилдесхајма – изузетна збирка од око 50 црквених експоната, од којих већина никад није била приказана ван Европе – отпутује за Метрополитан музеј уметности, где ће бити изложени од 17. септембра.

Први део ове изложбе садржи углавном завештање Епископа Бернворда хилдесхајмског (960-1022), једног од највећих покровитеља уметности у средњем веку. Током његове епископске службе Хилдесхајм је постао центтар за израду предмета од бронзе и друге уметничке активности. Поред чувених монументалних бронзаних врата и стубова у катедрали у Хилдесхајму, који нису могли ићи на изложбу, Бернворд је наручио многа мања вредна уметничка дела, углавном за своју бенедиктанску манастируску фондацију. У њих спадају Златна Мадона, сребрни крст са распећем, неколико богато декорисаних сребрних свећњака, и раскошно украшени рукописи, и сви се налазе на изложби као експонати. Монументална дрвена резбарија у природној величини позната као Рингелхајмски крст са распећем једна је од најранијих преживелих тродимензионалних скулптура средњег века. Он ће се налазити у средишту галерије, која ће садржати једну од најимпресивнијих збирки уметничких дела из 11. века икад виђених у Северној Америци.

Изложба ће такође истражити континуирану уметничку производњу Хилдесхајма у касном средњем веку.

Раскошно украшени крстови, као и реликвијари и преносни олтари, декорисани су емајлом и слоновачом.

Хилдесхајм се поново појавио као главни центар ливења бронзе у раном 13. веку. Монументална бронзана крстионица ове Катедрале потиче из око 1226. године, и биће  изложена у близини – у Сали средњовековних скулптура, као једно је од најважнијих дела који су преживели из средњег века.

За изложбу је припремљен и богато илустрован каталог којег су припремили стручњаци Музеја у сарадњи са стручњацима из Француске и Немачке.

Мичел Дејвид-Вејл Фонд је омогућиo одржавање ове изложбе уз подршку Савезног савета за уметност и хуманистичке науке.

Извор:ArtDaily.org; BroadwayWorld.com