Средопосна недеља у Босанском Грахову

Средопосна недеља у Босанском Грахову
Средопосна недеља у Босанском Грахову
Средопосна недеља у Босанском Грахову
Средопосна недеља у Босанском Грахову

Дана 10. априла 2016. године, на дан успомене на Преподобног Илариона Исповједника, Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки г. Атанасије служио је свету архијерејску Литургију у храму Светих апостола Петра и Павла у Босанском Грахову. Саслуживали су протојереј Синиша Сердар, парох парохије друге дрварске, јереј Савко Плавшић, парох парохије граховске и епархијски протођакон Никола Перковић.

Након свете Литургије, а на почетку своје бесједе, епископ Атанасије је пожелио присутним вјерницима успјешно вођење поста и приближавење великоме празнику Васкрсења Господа нашега Исуса Христа и скренуо пажњу да је вријеме поста право вријеме када треба да ојачамо као људи и као прави хришћани. -Смисао побједе није да нанесемо некоме зло, него да опростимо онима који то чине и молимо се за њих надајући се да то више неће чинити, поручио је Епископ.

Епископ је такође говорио о Светом Јовану Лествичнику, о његовој духовности, борби у истрајности у вјери, нади и љубави. -Када падамо у очајање треба да се сјетимо свих наших духовника и да слиједимо њихов примјер борбе и корачања Христовим путом, да свој крст изнесемо до краја, јер је то пут који води ка спасењу. „Ко хоће да иде за мном, нека се одрече себе, узме крст свој и иде за мном“ (Мт. 16,24). „Ко не узме крст свој и не иде за мном, није мене достојан“(Мт.10,38),  подсетио је владика Атанасије.

При повратку за Босански Петровац епископ Атанасије је искористио прилику и свратио у Дрвар, гдје се састао и обавио пастирско-духовни разговор са паросима дрварским. Епископ Атанасије дао је пастирске смјенице свештеницима како да мисионаре на овом специфичном крајишком простору. Исто тако Владикао је позвао свештенике на систематизацију и усавршавање свог пастирског рада у својим парохијама.

Извор: Епархија бихаћко-чпетровачка