Сремски Карловци ризница наслеђа

Сремски Карловци ризница наслеђа

Централна манифестација Дана европске културне баштине у Србији биће ове године у Сремским Карловцима, најавило је Министарство културе.

„Ризница наслеђа Европе овогодишња је тема у свим земљама чланицама Савета Европе, а за такву тему не постоји бољи град од Сремских Карловаца”, оценио је јуче министар културе Предраг Марковић после састанка с председником општине Сремски Карловци Миленком Филиповићем.

Марковић је истакао да се, у оквиру овогодишње теме, може показати како се у Сремским Карловцима чува идентитет кроз чување материјалног, нематеријалног и природног наслеђа.

“Због тога су изабране локације које показују како се у Карловцима и Србији чува наслеђе, почев од манастира Крушедол чије ће ризнице бити отворене, а који је већ познат, преко мање познатог Старог млина, до Куле мира”, истакао је Марковић.

У организацију програма биће укључени Галерија Матице српске, Завод за заштиту споменика културе Војводине и Музеј града Новог Сада.

Дани европске културне баштине одржавају се с идејом да се очува заједничко и европско наслеђе, али и идентитет. У последње три године домаћини манифестације су били Бач, Пријепоље и Зајечар, који имају посебан идентитет, али су и значајни за цео регион”, рекао је Марковић.

Дани европске културне баштине одржавају се од 1984. године сваког септембра у земљама чланицама Савета Европе. Повод за успостављање манифестације био је пројекат под називом „Отворени дани културних споменика“, одржан у Француској 1984. године.

Извор: Блиц