Сретење Господње и дан државности Републике Србије

Сретење Господње и дан државности Републике Србије
Сретење Господње и дан државности Републике Србије
Сретење Господње и дан државности Републике Србије
Сретење Господње и дан државности Републике Србије

Празник Сретење Господње и дан државности Републике Србије је и ове 2015. године Господње свечано прослављен у историјском Орашцу, одакле је пре више од два века почело востајање српског народа и стварање српске државности.

Прослава великог празника Цркве Христове отпочела је светом архијерејском Литургијом коју је служио Преосвећени Епископ шумадијски г. Јован, уз саслуживање архијерејских намесника орашачког протојереја-ставрофора Миће Ћирковића, тополског протојереја-ставрофора Миладина Михаиловића, јасеничког протојереја-ставрофора Велибора Ранђића, младеновачког протојереја Жељка Ивковића и ђакона Ивана Гашића и Немање Искића.

У беседи одржаној након прочитаног јеванђеља, владика Јован је истакао величину празника Сретења, али и значај сретања, односно сусрета Бога и човека, које се десило и на овај празник, а и небројано пута у историји Цркве Христове. Сваки пут када се човек сретне са Богом, он се среће са љубављу, јер је Бог вечна љубав. А када се сретнемо са љубављу, онда нестаје свака пакост и мржња, али и сумња која увек ствара зид између нас и Бога, а самим тим и између нас и других људи.

На крају свете Литургије владика Јован је преломио славски колач, а потом са свештенством одржао помен у Марићевића јарузи, за покој душа свих устаника који су својим животима платили слободу српског народа.

По одржаном помену, отпочео је свечани програм извођењем химне „Боже правде“ и полагањем венаца на спомен обележју. У име Општине Аранђеловац венац је положио председник Општине г. Бојан Радовић. У име престолонаследника Александра II Карађорђевића венац је положио члан Крунског савета г. Предраг Марковић, а у име Задужбинског друштва „Први српски устанак“ г. Дарко Павловић. Након обраћања сабраном народу г. Бојана Радовића и г. Предрага Марковића, додељена је традиционална награда „Одзиви Филипу Вишњићу“ песникињи Милени Марковић из Београда за укупно родољубиво стваралаштво. Програм у Марићевића јарузи завршен је премијерним извођењем музичко- сценског приказа „Писарева паљба“ по тексту Владимира Ђорђевића.

У поподневним часовима владика Јован је у храму св. ап. Петра и Павла у Аранђеловцу венчао дипломираног теолога Ненада Мијатовића из Раниловића и Дубравку Благојевић из Аранђеловца.

јереј Александар Миловановић

Извор: Епархија шумадијска