Сретење Господње - Дан државности у Орашцу

Сретење Господње - Дан државности у Орашцу
Сретење Господње - Дан државности у Орашцу
Сретење Господње - Дан државности у Орашцу
Сретење Господње - Дан државности у Орашцу

Празник Сретење Господње и Дан државности Републике Србије и ове године је традиционално прослављен у Орашцу, надомак Аранђеловца.

На данашњи дан пре 213 година подигнут је Први српски устанак у Марићевића јарузи у Орашцу. Прослава празника Сретења Господњег и Дана државности Републике Србије започела је светом архијерејском Литургијом коју је служио Преосвећени Епископ шумадијски г. Јован.

Саслуживали су протојереји-ставрофори Мића Ћирковић, Миладин Михаиловић и Велибор Ранђић, протојереј Жељко Ивковић, протођакон Иван Гашић и ђакон Немања Искић. Литургијско сабрање својим појањем увеличали су и улепшали чланови хора „Света Анастасија Српска“.

Након прочитаног светог Јеванђеља Епископ је присутним верницима честитао празник и одржао беседу у којој је појаснио значај празника и термин „сретање“: -Бог је дошао човеку у сретање да му помогне, да га избави од робовања греху. Ако се човек не сретне са Богом овде, док је још на земљи, неће се са Богом срести ни на Небу. Господ је своје старозаветно обеђање дато Светом Симеону одржао, и зато треба да нам буде поука - да Бог своја обећања дата човеку испуњава увек и свагда.

Владика Јован је навео и да је химна коју је Свети Симеон изговорио заправо наш подсетник да ће нам Бог испунити оно шта је обећао. Владика Јован је казао да  нема веће радости од сретања са Богом, јер кад чекамо сретање са неким нама веома блиским, па имамо снаге да издржимо до тог момента, исто тако треба да  имамо снаге да издржимо до сретања са Богом.

После свете Литургије епископ Јован је преломио славске колаче у храму Вазнесења Господњег у Орашцу, а потом је у Марићевића јарузи, месту подизања Првог српског устанка, одржао помен пострадалим војсковођама и устаницима који су своје животе положили за веру и отаџбину у борби против турскогосвајача.

Свечаности поводом Дана државности Републике Србије присуствовали су, поред Епископа шумадијског г. Јована, свештенство орашачког намесништва, представници Општине Аранђеловац и други уважени гости. Венце су положили у име Општине Аранђеловац председник Општине г. Бојан Радовић, а у име Народног музеја у Аранђеловцу директор музеја г. Дарко Павловић. Присутнима се потом обратио председник Општине Аранђеловац г. Бојан Радовић.

Задужбинско друштво „Први српски устанак“ из Орашца традиционално сваке године уручује песничку награду „Одзиви Филипу Вишњићу“ за родољубиво песништво. Жири у саставу: академик Матија Бећковић, академик Милосав Тешић, песници и књижевници Драган Лакићевић, Владимир Јагличић и Иван Златковић, донео је једногласну одлуку да се ове године награда додели знаменитом песнику Крстивоју Илићу из Шапца. Потом је уследио музичко-сценски приказ под називом „Вождов сан“, у коме су учествовали драмнски уметници: Лепомир Ивковић, Биљана Ђуровић, Здравко Малетић, Иван Вучковић, Ненад Вулетић, Младен Кнежевић и Александар Милојевић. Сретењски програм су оплеменили вокална група „Србски Православни појци“ и инструменталиста Милинко Ивановић.

Извор: Епархија шумадијска