Сретење Господње у Орашцу

Сретење Господње у Орашцу
Сретење Господње у Орашцу
Сретење Господње у Орашцу
Сретење Господње у Орашцу

Празник Сретења Господњег - Дан државности Републике Србије и ове године торжествено прослављен у историјском Орашцу

Прослава великог празника Цркве Христове отпочела је светом архијерејском Литургијом коју је служио Преосвећени Епископ шумадијски г. Јован, уз саслуживање архијерејских намесника орашачког и тополског, као и свештенства намесништва орашачког. Служби Божјој присуствали су Њихова Краљевска Височанства престолонаследник Александар Карађорђевић и принцеза Катарина, министар грађевине и урбанизма г. Велимир Илић, председник општине Аранђеловац г. Бојан Радовић, као и други државни и војни званичници.

У беседи одржаној након прочитаног Јеванђеља, владика Јован је истакао величину празника Сретења Господњег, али и неизмерни значај сретања, тј. сусрета Бога и човека, које се десило и на овај празник, а и небројено пута у историји Цркве Христове. - Бог је тај који је први направио корак ка човеку и то са једним циљем - да би га вратио на прави пут, пут спасења, и да би човек повратио падом изгубљено достојанство. Гонитељ Хришћана Савле је након сусрета са Христом постао највећи апостол и проповедник Јеванђеља; грешни цариник Закхеј је након сусрета са Христом половину имања разделио сиромасима и доживео истинско покајање; наш Растко је након сусрета са Богом у души својој постао свети Сава, просветитељ и духовни отац нашег народ, истакао је владика Јован..

На крају свете Литургије, владика Јован је преломио славски колач, а потом са свештенством одржао помен у Марићевића јарузи, за покој душа свих устаника који су својим животима платили слободу српског народа.

По одржаном помену, на спомен обележје су положени венци. У име Председника Републике Србије г. Томислава Николића венац је положио проф. др Оливер Антић. Венац је положио и пестолонаследник Александар, као и председник општине Аранђеловац г. Бојан Радовић и представник Задужбинског друштва Први српски устанак из Орашца. Након одржаних говора додељена је традиционална награда Одзиви Филипу Вишњићу г. Владимиру Јагличићу, песнику из Крагујевца, за збирку песама Стуб. Ове године је први пут додељена и посебна награда Повеља Филипа Вишњића за животно дело завичајном песнику Душану Чоловићу. Програм у Марићевића јарузи завршен је пригодним сценским приказом о вожду Карађорђу уз музичку пратњу хора Мојсије Петровић.

Извор: Епархија шумадијска