Сретење у Храму Васкрсења Христовог

Сретење у Храму Васкрсења Христовог
Сретење у Храму Васкрсења Христовог
Сретење у Храму Васкрсења Христовог
Сретење у Храму Васкрсења Христовог

Празник Сретења Господњег оживљава успомену на сусрет са четрдесетодневним Христом Светог Симеона Богопримца, који се промислом Божјим збио у храму у Јерусалиму. Вођен Духом Светим, праведни Симеон прима у наручје Сина Божјег, видевши својим духовним очима шта ће то детенце урадити за спасење света.

-Сретење је празник сусрета човека са Богом. Безброј људи се сусретало и сусреће са Њим и данас. Први сусрет нам се збива у часу крштења, када се у Христа облачимо. Наша Црква на вечерњем богослужењу понавља речи Светог Симеона "сада отпушташ свог слугу, Владико...", желећи да подсети како праведник умире са радошћу. Јер, за њега је овај живот само капија кроз коју треба да прође до вечног живота- беседио је ђакон Јован Новитовић на Светој Литургији на велики Господњи празник у Храму Васкрсења Христовог у Ваљеву.

Свети Симеон Богопримац поживео је око 270 година, док Христа у телу није сусрео. Нама данас је много лакше, јасније и спасоносније да тај сусрет доживимо, иако Господ телесно није са нама. Свети Симеон видео је тајну спасења у загонетки, а ми видимо њено испуњење, Господа Христа у слави, поучавао је верни народ ђакон Јован Новитовић, објашњавајући чудесан јеванђељски догађај. Сретењској Литургији у саборном храму присуствовао је и Епископ ваљевски г. Милутин.

Извор: Епархија ваљевска