Сретење у КПЗ Ваљево

Сретење у КПЗ Ваљево
Сретење у КПЗ Ваљево
Сретење у КПЗ Ваљево
Сретење у КПЗ Ваљево

У затвору треба редовно објављивати Царство Божје, скривено у тајни Литургије. Само служење Литугије у затвору је стварање праве атмосфере за преваспитавање, јер покајање као преумљење није само гносеолошки процес, већ је то процес који ангажује све психофизичке и духовне способности. Није суштина само у дијагностицирању греха, већ и у вољи и делању да се он превазиђе. Зато је потребан дар Духа Божјег, који се заиста даје за бадава, али у духовном амбијенту Литургије Цркве.

Архиепископ охридски и Митрополит скопски Јован

У капели Светог Саве у Казнено-поправном заводу за малолетнике у Ваљеву на празник Сретења Господњег, духовник ове установе свештеник Дејан Трипковић служио је свету Литургију уз саслуживање протођакона Дарка Крунића и појање вероучитеља Драгана Станојевића, а уз учешће око тридесет штићеника ове установе. У капели Светог Саве, која је због великог реновирања Казнено-поправног завода премештена у нови простор, из празника у празник је све већи број штићеника који учествују у Светој Литургији. Многи од њих се по први пут у животу на овом месту сусрећу са Црквом и Њеном спасоносном проповеди о Покајању и Царству Небеском.

На овај велики празник, сусрета Бога и човека, у току Литургијског сабрања осетила се велика духовна радост међу присутнима. Тој радости, у великој мери допринело је и појање духовних песама Светог Владике Николаја Велимировића. Ове прелепе песме које одишу радошћу и покајничким духом изазвале су међу штићеницима дух покајања и хришћанске радости.

Овом приликом присутним штићеницима подељена је књижица „Поучне приче“ коју је издала Канцеларија за веронауку Епархије ваљевске.

У наредном периоду штићеници ове установе имаће прилику да у наставку трибина „Православље и млади“ чују познате духовнике и јавне делатнике који ће својим предавањима покушати да им улију хришћанску наду, оптимизам и веру да је могућа промена начина живота у овом свету који у злу лежи.

Извор: Епархија ваљевска