Сретење у манастиру Крки

Сретење у манастиру Крки
Сретење у манастиру Крки
Сретење у манастиру Крки
Сретење у манастиру Крки

Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Фотије служио је на велики празник Сретења Господњег, 15. фебрууара 2016. године, свету архијерејску Литургију у манастиру Крки. Том приликом он је говорио о чудесној природи овога дана који представља употпуњење Божићног круга. -Овај диван и потресан празник представља сусрет Бога и човека, богодетета Исуса и праведнога Симеона, Спаситеља света и човечанства које га је чекало, објаснио је епископ Фотије.

-Када је, четрдест дана по Његовом рођењу, Богородица донела Господа у храм јерусалимски у њему се нашао старац Симеон који га узе на своје руке и поздрави речима: "Сад отпушташ у миру слугу својега Господе, по речи својој". Сусревши Месију, праведни Симеон га одмах препозна и рече: "Гле, овај лежи да многе обори и подигне у Израиљу и да буде знак против кога ће се говорити". Такав сусрет можемо доживети на свакој Литургији, сваком богослужењу и у личној молитви. Он представља вапај да изађемо пред лице Божије и препознамо Га, а Он ће истовремено препознати нас као наш духовни отац, наш спаситељ, али и судија. На свакој Светој Литургији сусрет са Богом доживљавамо онолико колико су отворене наше духовне очи, а истовремено тада сусрећемо и ближњег свога. То је двојака тајна, јер сусрећемо Бога, али и људе христолике, мученике и покајнике који су ту дошли да се са својим крстом заједно са нама помоле Господу. На нама никако није да меримо њихове грехе, нити да их унижавамо, попут фарисеја, стално истичући своја добра дела, него да се са њима понизно и у заједничкој молитви кренемо у сусрет Господу. То је права поука овога празника, објаснио је Епископ Фотије, а након тога поздравио протојереја ставрофора др Милоша Весина, који је посетио манастир Крку да би након Свете Литургије одржао трибину на тему утицаја богослужења на човеково тело, душу и дух. "Када би нас, православне хришћане, неко питао шта ми то уствари на данашњи дан прослављамо без устручавања бисмо му рекли да данас славимо поверење, испуњење Божијих обећања и оно што представља једину истинску срећу", рекао је протојереј Весин и поставио питање да ли ми уствари знамо шта је срећа. "Људи данас често срећу траже у малим стварима које могу да нам донесу тренутно задовољство, али не и испуњење, јер је једина истинска срећа у сусрету човека са Богом и са дугим човеком као боголиким бићем, закључио је владика Фотије.

На празник Сретења Господњег, са почетком у 11,30 часова, протојереј-ставрофор др Милош Весин одржао је предавање у Богословији "Света Три Јерарха" у манастиру Крки. Ученици богословије, заједно са својим професорима имали су прилику да чују о утицају богослужења на човеково тело, душу и дух, као и да са предавачем продискутују о овој актуелној теми.

Извор: Епархија далматинска