Сретење у Орашцу

Сретење у Орашцу
Сретење у Орашцу
Сретење у Орашцу
Сретење у Орашцу

Сретење Господње и Дан државности Републике Србије у Орашцу

Празник Сретења Господњег и Дан државности Републике Србије и ове године је прослављен у Орашцу, где је 1804. године одржан збор српских устаника умаклих пред "сечом кнезова" и отпочело буђење српског народа и стварање српске државности. Прослава је започета светом архијерејском Литургијом коју је служио Преосвећени Епископ шумадијски г. Јован уз саслуживање архијерејских намесника орашачког протојереја-ставрофора Миће Ћирковића, опленачког протојереја-ставрофора Миладина Михаиловића, јасеничког протојереја-ставрофора Велибора Ранђића, младеновачког протојереја-ставрофора Жељка Ивковића, потођакона Ивана Гашића и ђакона Немање Искића.

После прочитаног Јеванђеља, епископ Јован је одржао беседу у којој је подсетио на један од основних проблема савременог човечанства, на отуђеност. Сходно празнику, Епископ је подучио да као што се Праведни Симеон обрадовао сретању Младенца Христа тако и ми треба се обрадујемо сретању наших ближњих. -Треба да поштујемо човека као икону Божју, а не као некога нижег од себе. Треба да се сетимо старог поздрава "Христос међу нама" и да нам тај поздрав буде водиља. Заједница је оно шта треба да нам буде приоритет и да нам на уму буде да је један хришћанин као ниједан хришћанин и да смо ништа без заједнице, поручио је Владика.

Након свете Литургије, епископ Јован је преломио славске колаче, а потом је одржан помен у Марићевића јарузи, за покој душе свих устаника који су свој живот  положили у ослобођењу Србије из турског ропства.

Свечаности су присуствовали Епископ шумадијски г. Јован, представници Његовог Краљевског Височанства престолонаследнка Александра Карађорђевића, свештенство Орашачког намеснштва, представници Општине Аранђеловац и други уважени гости. Потом се приступило полагању венаца - у име престолонаследника Аександра венац је положио Предраг Марковић, члан Крунског савета, у име Општине Аранђеловац венац је положио председник Општине Аранђеловац г. Бојан Радовић, а у име Народног музеја у Аранђеловцу венац је положио Дарко Павловић, директор.

Задужбинско друштво Први српски устанак из Орашца традиционално сваке године уручује песничку награду „Одзиви Филипу Вишњићу“ за родољубиво песништво. Жири у саставу: академик Матија Бећковић, академик Милосав Тешић, песници и књижевни посленици Драган Лакићевић, Владимир Јагличић и др Иван Златковић, једногласно је донео одлуку да се ове године награда додели знаменитом песнику Ђорђу Нешићу из Бјелог Брда у Хрватској. У име ЗД ''Први српски устанак'', награду и рељеф у бронзи са ликом Филипа Вишњића који је израдио вајар Раја Николић из Аранђеловца, уручио је др Бранко Златковић.

Потом су присутни имали прилику да погледају музичко-сценски наступ под називом Уста раја ко из земље трава. У улогама славног Вожда Карађорђа, Станоја Главаша и Проте, појавили су се Војин Ћетковић, првак Југословенског драмског позоришта, Ненад Окановић, драмски уметник из Београда, и Небојша Вранић, првак Крушевачког позоришта. Наратор је био Бојан Вељовић, првак Крушевачког позоришта, а појац Војислав Спасић, шеф катедре за соло певање Филолошког уметничког факултета Универзитета у Крагујевцу, првак опере Народног позоришта у Нишу  и члан вокалне групе „Архангели“. Сценарио и режију сачинио је Момир Брадић. Помоћник режије је Бојан Ћетковић, а музички уредник Милан Марић.

Извор: Епархија шумадијска