Српчићи из Лондона у посети Звонцу

Српчићи из Лондона у посети Звонцу
Српчићи из Лондона у посети Звонцу
Српчићи из Лондона у посети Звонцу
Српчићи из Лондона у посети Звонцу

У петак, 30. октобра 2015. године, Светосавско звонце је било домаћин деци ученицима Црквене недељне школе из Лондона, који су у оквиру своје посете Отаџбини посетили и Патријаршију Српске Православне Цркве. На челу са својим духовником и настојатељем Црквене школе у Лондону оцем Драганом Лазићем, са учитељима и неколико родитеља они су током свог боравка у Београду обишли многа знаменита места, а Светосавско звонце им је припремило програм посете једној од најзначајнијих институција у српском народу и седишту Српске Православне Цркве.

Њихова посета почела је пријемом у Патријаршији где их је у име Његове Светости Патријарха српског, примио Патријархов викар, Епископ топлички г. Арсеније. Након речи добродошлице епископ Арсеније се у Патријаршијској капели Светог Симеона Мироточивог обратио деци бираним речима пуним љубави, упутивши им захвалност што су дошли да посете Србију и њена знаменита места, где се директно могу упознати са славном историјом нашег народа и осете топлину Отаџбине, говорећи им о значајности и историјату Патријаршијског здања у коме се налазе.

Након тога благосиљао је све окупљене даривајући им иконице Светог Симеона, а деца из Лондонске парохије су извела кратак рецитал и отпевала неколико родољубивих и црквених песама које су завршили извођењем песме: ”Тамо далеко”.

Кроз Патријаршијско здање даље је децу водио протођакон Стевица Рапајић, који им је говорио о великом сликарском платну Паје Јовановића: ”Сеоба Срба” које се налази у Саборској сали – црквеном парламенту. Деца су имала прилику да виде и салу у којој се одржавају састанци Светог Синода – црквене владе.

После тога сишли су у приземље где су посетили редакцију Светосавског звонца. Ту их је дочекала Госпођа Радмила Мишев, главни и одговорни уредник часописа и укратко их упознала са историјатом овог званичног гласила СПЦ за децу које је основано далеке 1967. године као подлистак Православља, да би данас 48 година после, постао најтиражнији и најчитанији часпис Српске Православне Цркве, са тиражем од преко 300.000 примерака годишње.

У продужетку своје посете драги гости из Лондона, посетили су Патријаршијску библиотеку где им је библиотекар Предаг Ракић говорио о страдалном путу ове значајне културолошке институције не само Српске Цркве него и државе. Деца су имала прилику да виде репринт издање средњевековног српског рукописа из 12 века Мирослављљевог Јеванђеља. Такође, гости из Лондона су се на крају посете библиотеци могли уписати у књигу посетилаца како би остао и писани траг о њиховој посети.

Њихова следећа станица био је Музеј Српске Православне Цркве где су уз помоћ и објашњења кустоса обишли музејску поставку и међу многим изложбеним предметима поред витрине, у којој се налази огртач Лазара Хребељановића, могли да виде и Јефимијину „Похвала“, односно покров који је радила за ћивот кнеза Лазара око 1420. године. У 26 редова сребрним нитима извезени су стихови које је поводом кнежеве смрти саставила удовица деспота Угљеше Мрњавчевића.

Иначе читава музејска поставка представља само три посто укупног историјског блага који чува Музеј Српске Православне Цркве.

Ова посета завршена је како и приличи правим домаћинима трпезом љубави, којом су гости из енглеске послужени у Патријаршијској трпезарији.

За време своје посете Србији, деца су обишла још и: Храм Светог Саве, Народну Библиотеку, цркву Ружицу, Калемегдан, Бели Двор, Музеј Николе Тесле, Етнографски музеј, Саборну цркву и Конак кнегиње Љубице.

Иначе Црквена недељна школа у Лондону основана је 1962 при храму Св. Саве и у њој деца уче српски језик, православни катихизис и националну историју. Школу похађа око 90 ученика и настава се одвија недељом у две смене од по 2 сата. У школи ради 5 учитеља, 1 вероучитељ и један хоровођа који води школски хор ”САВИНАЦ”. На растанку, они су позвани да поново дођу и посете Србију, а Светосавско звонце ће као и увек до сад са великом радошћу бити њихов домаћин.

Извор: Светосавско звонце www.zvonce.spc.rs

Српчићи из Лондона у посети Звонцу
Српчићи из Лондона у посети Звонцу
Српчићи из Лондона у посети Звонцу
Српчићи из Лондона у посети Звонцу
Српчићи из Лондона у посети Звонцу
Српчићи из Лондона у посети Звонцу
Српчићи из Лондона у посети Звонцу
Српчићи из Лондона у посети Звонцу