Српска академска кућа на Академији светог Владимира

Православна Академија светог Владимира и Православни богословски факултет Универзитета у Београду постигли су званичан договор о сарадњи у циљу успостављања Српске академске куће у оквиру Академије светог Владимира. Српска академска кућа има неколико циљева, међу којима и неговање трајног дијалога и размена студената између православних хришћана у Америци и Србији.

Српска академска кућа је једна од многих подухвата који су зацртани у „Стратешком плану 2020.“ Академије светог Владимира, и биће први који ће бити спроведен. Стратешки план предвиђа оснивање више таквих страних академских кућа, на тај начин формирајући „Центар за православне хришћанске студије“. 

О споразуму између Академије светог Владимира и Православног богословског факултета Универзитета у Београду преговарало се дуже време. Прилика да се званично потпише овај споразум указала се кад су Његово Преосвештенство Епископ западноамерички Максим, који је и члан Управног одбора Академије светог Владимира, и протојереј-ставрофор др Предраг Пузовић, декан Православног богословског факултета, посетили Академију светог Владимира на празник Света Три Јерарха.

„Наш богословски камп биће место за даља теолошка истраживања која ће водити један члан факултетског особља са Београдског универзитета и који ће боравити на Академији једну годину и поделити своје посебно знање са студентима Академије, док ће истовремено надгледати српске студенте из размене“, навео је отац Џон Бер.

Извор: Академија светог Владимира