Српска црква Светог Василија Острошког у Ејнџелс Кемпу

Одолевајући времену и пресељењу, црква Светог Василија у Ејнџелс Кемпу још увек стоји поносно као и првог дана кад је отворила своје вратнице 1910. године. Доласком имиграната током Златне грознице била је отворена за службу многим религијама.

Многи Срби су емигрирали у Америку током Златне грознице, неки су бежали од страхота рата, а други у потрази за златом. Свети Василије је био њихова друга инвестиција у своју културу и свој народ. Она је названа по српском епископу из старе Херцеговине.

Године 1893. српски рудари, који су зарађивали мање од 3 долара дневно, основали су Прво добровољно друштво српског братства које је помагало породице које су изгубиле мужеве и очеве у опасном рударском послу. Рудари су плаћали 1 долар месечно овој организацији. Ова иста група купила је земљу за српско гробље. Ускоро затим, црквене службе држане су у Енђелс Кампу без цркве.

4. септембра 1909. почела је изградња српске цркве Светог Василија Острошког, која је локално позната као црква Св. Василија. Прве службе су одржане 1919. године под руководством о. Севастијана Дабовића, који је служио и у  црквама Св. Василија и Св. Саве.

С једне стране, црква је била дом за 40 породица, а пошто се рударство смањивало, Срби су напустили област у потрази за послом. Док је једно време била пуна, сад је црква била празна скоро целе године и само је отварана поводом посебних прилика попут венчања и сахрана.

Полугодишње службе су одржаване једном кад се славила крсна слава, прослава храмовног светитеља заштитника. Сваког маја, близу недеље 12. маја, на дан кад се Св. Василије преставио, верници би прославили Крсну славу. Сем ове прославе, која је најсличнија скоро Божићу, постоје и други дани када се прославља Крсна слава.

Најчешћи празници су Св. Никола – 19. децембар, Св. Ђорђе – 6. мај; Свети Јован Крститељ - 20. јануар, Св. Димитрије – 8. новембар, Св. Михаило 21. новембар. Ове датуме наводимо по грегоријанском календару. Иначе, Српска Православна Црква користи јулијански календар.

Верницима крсна слава ствара самопоуздање, освежење, стабилност, духовни и физички мир, и способност и иницијативу да се чини добро и помаже другима. То је свечани дан  велике важности и сматра се да је то прослава духовног рођендана српског народа.

Уочи проширења аутопута 49 средином 1900-их црква је подигла ограду око порте. Када је процес проширења започео, црква је морала да буде померена 20 стопа. Године 1969. обновљен је црквени кров после пожара.

Извор: Православие.ру (превод Инфо службе)