Српска црквена уметност у Бриселу

Српска црквена уметност у Бриселу
Српска црквена уметност у Бриселу
Српска црквена уметност у Бриселу
Српска црквена уметност у Бриселу

Министар културе и информисања Братислав Петковић и председник Владе АП Војводине др Бојан Пајтић отвориће данас у Бриселу, у Балаши институту - Културном центру амбасаде Мађарске, изложбу "Европска културна разноликост - српска црквена уметност у Мађарској".

Изложба је, како се наводи у саопштењу, резултат сарадње Музеја Српске православне епархије будимске из Сентандреје и Галерије Матице српске на заштити српског културног наслеђа у Мађарској.

Поставка обухвата 39 иконе и богослужбена предмета из српских цркава у Мађарској. То су експонати чија је рестаурација и конзервација почела 2009. и који су, након тога, током прошле године, били изложени у згради Препарандије у Сент Андреји.

"Српско наслеђе сведочи о вишевековном присуству српског народа на том простору и развоју уметничког израза, као дела богате ризнице средњоевропске уметности", поручили су из Министарства културе Републике Србије.

Изложба је приређена у сарадњи Балаши института - Културног сервиса Амабасаде Мађарске у Бриселу, Српског црквеног музеја у Сентандреји и Галерије Матице српске, под покровитељством Министарства културе и информисања Србије, Секретаријата за културу и јавно информисање Војводине и Сталне мисије Мађарске при Европској унији.

Извор: РТВ