Српска гимназија у Пљевљима - културно добро од националног значаја

Невладина организација „Мостови културе“ покренула је иницијативу да се објекат некадашње Српске гимназије у Пљевљима прогласи културним добром од националног значаја. Из организације „Мостови културе“ подсјетили су да је та институција веома значајна за грађане Пљеваља. - - Током својих, већ сада 112 година постојања, пљеваљска гимназија је утиснула судбоносни печат у живот житеља овог краја дијелећи са њима сва искушења која је донио немирни двадесети вијек и која, може се слободно рећи и даље трају – пише у иницијативи коју је у име НВО „Мостови културе “ потписао предсједник Драган Палдрмић.

Он је навео да је рад пљеваљске гимназије веома значајан за развој културног живота Црне Горе и народа, као и да је неопходно да се стари објекат заштити на прави начин.

Српска гимназија у Пљевљима је отворена 1901. године уз помоћ министарства спољних послова Краљевине Србије, а на захтјев Српске православне цркве. У том времену турске окупације, српске гимназије су постојале у Скопљу, Солуну и Цариграду, а заједно са пљеваљском 1901. године са радом су почеле и гимназије у Приштини, Призрену и Битољу. Ипак, пљеваљска гимназија је била прва те врсте на простору старе Рашке области, па су самим тим и Пљевља постала образовни центар српског народа.

Рад гимназије пратили су бројни проблеми. Првобитни објекат изгорио је у пожару, који су највјероватније подметнули аустријски агенти, којима је сметао њен рад. Нови објекат саграђен је 1907. године у вријеме власти Сулејман хаки-паше, а уз помоћ бројних донатора, а највише новца је обезбиједила Краљевина Србија. Угледни пљеваљски Срби тог времена су били довитљиви, па су у току ноћи, кријући од турских власти, помакли колчеве који су означаване димензије и објекат је увећан и саграђен у данашњим димензијама. Данашњи објекат некадашње Српске гимназије дио је Средње стручне школе у Пљевљима. Међутим, због небриге актуелних црногорских власти, објекат се налази у јако лошем стању. Уколико би се прогласио културним добром, вјероватно би био квалитетније заштићен.

Извор: Митрополија црногорско-приморска