Српска Православна Црква на Међународном сајму књига

На 57. Међународном сајму књига који се одржава од 21. до 28. октобра у Београду своја издања ће представити и Српска Православна Црква. И ове године штанд Српске Православне Цркве налази се у Хали 1 (први прстен) Београдског сајма. Штандови Издавачке фондације СПЦ и Епархија наше Цркве налазе се у сали 4. Најважнија издања наше Цркве у овој и предходној години можете се упознати на нашем сајту у рубрици НОВА ИЗДАЊА.

У недељу 21. октобар у 18 часова, песмом, мелодијом, речима, стиховима означен је  почетак овогодишњег Сајма књига, који ускоро пуни шест деценија свога постојања. Овогодишњи Сајам књига је окупио преко 800 излагача. Домаћин Сајма је Мађарска, чија је књижевница Ноеми Сечи  из Чонграда, у којем је рођен и Милош Црњански 26. октобра 1893, улица Свете Тројице број 27.

 Ноеми Сечи  живи чак и у истој улици (данас је то поново улица Свете Тројице), у којој је живео велики наш стваралац Црњански и где постоји спомен-плоча у његову част.

"Када сам у дечјој библиотеци почела да трагам за непознатим писцем који је заслужио спомен-плочу, један моменат је био посебно важан за мене: отац Милоша Црњанског је био у неком виду изгнанства у Чонграду... И ето случајности, када сам скупљала материјал за мој роман Неустаљени на тему емиграције, поново сам се сусрела са Црњанским: био је то чланак холандског писца Гуида Снеба који често преводи са српског, а који је пробудио моје изанимање за дело Милоша Црњанског, Роман о Лондону, написан у емиграцији."

Српска песникиња Радмила Лазић је прогласила 57. међународни сајам књига отвореним: "Уметност је трајнија од држава и цивилизација, од сваког владара чије је "царовање" пролазно као годишње доба ... једина продуктивна снага народа и заједнице као духовна супстанца, и она се не одржава само чувањем граница, већ и очувањем иманентних духовних снага..."

Централни догађај Сајма је свакако отварање штанд Канцеларије за Косово и Метохију, јер се овом приликом на 280 квадрата сабрало 45 излагача, као и политички и културни радници, новинари и други.

Током трајања Сајма организоваће се трибине, округли столови, музички програми, представе Народног позоришта из Приштине, преко 150 гостију из земље и иностранства. После отпеване химне Боже правде (дечји хор Чаролија из Београда), многобројне посетиоце, међу којима су били и представници градова Косова и Метохије, окупљене је поздравио директор Канцеларије за Косово и Метохију г. Александар Вулин: "Све што пише, мисли, дише, сања, а живи на Косову и Метохији данас је на 57. Међународном сајму књига. Ово је наша порука: Бићемо јединствени, сви као једно, управво као што смо овде окупљени."

На отварању Сајма је говорио и министар за културу Братислав Петковић, подсећајући нас на великог песника Милана Ракића који је пре тачно 100 година учествовао у ослобађању Старе Србије.

Теме Сајма су питања "куда даље", "шта нам је чинити".  У овој дискусији учествују фолософи, теоретичари и писци из  региона, који ће  указати на правце кретања дискурса о глобалној књизи. Иста су размишљања о кризи  стваралаштва и имагинације, о тражењау нових модела будућности, као и о моћи и немоћи књижевности. На овогодишњем сајму књига биће обележене годишњице везане за живот и стваралаштво Борислава Пекића, Стевана Раичковића и Радомира Константиновића.

У хали 4 је покренута акција прикупљања књига како би се попунили библиотечки фондови оних општина којима је то најпотребније. 

Српска Православна Црква је, као и сваке године, представила наше духовно и културно наслеђе новим издањима о православној мисли, мисији, животу Цркве, као и издањима својих гласила Теолошки погледи, Православље, Мисионар, Светосавско звонце и др. Штанд Српске Православне Цркве налази се у Хали 1 (први прстен) Београдског сајма. Духовно благо представљају и издања Епархија наше Цркве изложена у сали 4.

Зорица Зец