Српска са радошћу гледа на устоличење митрополита Порфирија

Министар просвјете и културе Републике Српске Горан Мутабџија изјавио је Срни да Српска са великом радошћу гледа на устоличење новог митрополита загребачко-љубљанског Порфирија, а у том контексту и рјешавање свих отворених питања с циљем хришћанске љубави, разумијевања и помирења.

"Присуство предсједника Народне скупштине Републике Српске Игора Радојичића и моје, у име предсједника Републике Милорада Додика, на устоличењу новог митрополита јасно показује опредјељење званичних институција Српске да и Република Српска са својим народом жели бити на правом путу - путу помирења и хришћанске љубави", рекао је Мутабџија.

Он је истакао да се митрополит Порфирије, који је наслиједио упокојеног митрополита Јована, након устоличења обратио вјерницима бесједом, "која је била дубоко хришћанска".

"Позвао је на помирење, на разумијевање два братска народа међу којима, нажалост, није била баш сјајна прошлост, али је дубоко свјестан да је велики изазов пред њим и вјерује у успјех", рекао је Мутабџија.

Он је навео да је, осим Његове светости патријарха српског Иринеја, који је служио свету архијерејску литургију, чину устоличења присуствовао већи број свештенства и монаштва Српске православне цркве, званичници из Србије, али и званичници Католичке цркве у Хрватској.

"Био је то величанствен скуп какав и доликује устоличењу једног митрополита Српске православне цркве", оцијенио је Мутабџија и додао да је у храму Преображења Господњег у Загребу било и доста вјерника.

Извор: Срна