Српска школа “Свети Сава“ и Врбица у Јоханесбургу

Са благословом Српске Патријаршије и уз подршку Министарстава просвете и дијаспоре Владе Републике Србије, на велики дечији празник Лазареву Суботу - Врбицу, почела је са радом Допунска Школа Свети Сава при Црквено-Школској Општини Свети Сава у Јоханесбургу. Свечаност поводом званичног почетка рада школе, одржана је у малој црквеној сали која је за потребе школе адаптирана и донацијама чланова Српске заједнице претворена у леп школски простор. Првом информативном часу је присуствовало двадесет и два ученика различитог узраста са родитељима и осталим гостима, сви запослени у Амбасади Републике Србије у Преторији, старешина храма св. Апостола Томе отац архимандрит Пантелејмон, представнице Кола Српских Сестара из Јоханесбурга и професор Виолета Павловић Мариновић.

Час је започет захвалношћу свима који су допринели овом изузетно значајном и вредном догађају - оснивању Школе Свети Сава. Отац архимандрит Пантелејмон је прочитао благослов Његовог Високопреосвештенства Митрополита Црногорско-приморског г. Амфилохија и Његовог преосвештенства Епископа Хвостанског г. Атанасија и писма подршке Министра просвете Републике Србије др. Жарка Обрадовића, Министра за дијаспору мр. Срђана Срећковића и помоћника министра за дијаспору г. Вукмана Кривокуће. Затим је окупљене поздравила гдја. Јасмина Станковић, Први Секретар Амбасаде Србије у ЈАР, пожелевши свима успех и срећан рад у школи.

Професор разредне наставе Виолета Павловић Мариновић упознала је ученике и родитеље са циљевима и задацима школе и са планом и програмом Министарства просвете о допунској настави у иностранству. Настава ће се изводити у почетку суботом и недељом уколико се број ученика повећа увешће се и додатни часови у току недеље. На крају часа родитељи су дискутовали са професорком о даљем раду и плановима Школе. После завршеног часа, дружење је настављено уз послужење које су припремиле чланице Кола Српских Сестара и приложници из наше парохије.

Деца, родитељи и многобројни верници су после свечаности отварања Српске Сколе " Свети Сава ", прешли у храм св. апостола Томе и присуствовали вечерњем богослужењу које је одслужено поводом празника Васкрсења Лазаревог (Врбице). Велика радост је била видети толики број српске деце у Јоханесбургу, окупљене око свог светог храма на овај дечији празник.

Величанствена слика је била када су деца, на целу са старешином храма архимандритом Пантелејмоном, професорком Виолетом, родитељима и окупљеним верницима кренули у свечану литију око храма, носећи освећену Врбицу, звончиће око врата и иконе. Деца су осећала да учествују у изузетно важном догађају и достојанствено су извршили троструки опход око храма св. апостола Томе уз звуке црквеног звона и певање песама у част овог великог црквеног празника.

По повратку у храм, отац Пантелејмон је поуцио присутне вернике о значају и смислу овог Христовог чуда - васкрсења Лазаревог, и о томе зашто је Лазарева Субота - Врбица дечији празник. Све је везано за победу над смрћу - најважнији догађај у историји рода људског. Такође, о. Пантелејмон је истакао да су деца, као Богу најблискије чисте душе, неспособна да схвате смрт онако како је одрасли људи схватају и да је то управо због тога што деца као најблискија Богу, осећају Божанску истину да смрт не постоји, већ да је сваки човек бесмртно биће.

Архимандрит Пантелејмон Јовановић
Професор Виолета Павловић Мариновић