Српска теологија данас 2015.

Српска теологија данас 2015.
Српска теологија данас 2015.
Српска теологија данас 2015.
Српска теологија данас 2015.

Дана 29. маја 2015. године на Православном богословском факултету Универзитета у Београду протојереј-ставрофор др Предраг Пузовић, декан факултета, свечано отворио седми годишњи научни скуп Српска теологија данас 2015.

У великом амфитеатру Богословског факултета декан је у поздравној беседи, пред учесницима овогодишњег скупа, професорима и студентима, истакао да је већ устаљена пракса да се на крају летњег семестра на овом факултету одржава научни скуп, који је од великог значаја за све професоре и студенте који – на овај начин – могу да представе своја истраживања на пољу богословља.

Декан је истакао да је са одржавањем научних скупова започето 2009. године, те да су сви зборници са научним радовима објављени и да су веома читани. Проф. Пузовић је нагласио да је учешће на овом научном скупу важно и због академског напредовања и због научног пројекта који се – захваљујући проф. Богољубу Шијаковићу – реализује на Богословском факултету.

Декан је, затим, упознао све присутне са издавачком делатношћу Православног богословског факултета и Института за теолошка истраживања у академској 2014/2015. години, и нагласио да је објављено 15 издања и да су спремни за штампу зборник радова са прошлогодишњег научног скупа, те научни часописи Богословље (прва свеска за 2015. годину) и Philoteos (за 2015. годину). Проф. Пузовић је рекао да је објављен зборник радова са научног скупа о Кирилу и Методију, а да је зборник радова са научног скупа о Првом светском рату у финалној фази пред публиковање.

На крају, декан је, уз захвалност свим учесницима, изразио наду да ће се и професори и студенти и у наредним годинама одазивати позиву Богословског факултета да учествују на научном скупу Српска теологија данас, који промовише нову снагу Цркве.

Затим су учесници, подељени у две групе, своје реферате представили научној јавности. После веома живе и плодоносне дискусије завршен је научни скуп Српска теологија данас 2015.

Извор: http://bfspc.bg.ac.rs