Српска војска у Великом рату 1914 – 1918.

Српска војска у Великом рату 1914 – 1918.
Српска војска у Великом рату 1914 – 1918.
Српска војска у Великом рату 1914 – 1918.
Српска војска у Великом рату 1914 – 1918.

У Дому Војске Србије 19. фебруара 2014. године одржана је промоција књиге Душана М. Бабца „Српска војска у Великом рату 1914-1918“. Обогаћена бројним ретким и вредним фотографијама, књига на 375 страна прати велику победу Србије у Првом светском рату.

Промоцији су присуствовали министар одбране Небојша Родић, престолонаследник Александар II Карађорђевић и принцеза Катарина, Епсикоп ремезијански г. Андреј, представници Војске Србије и бројни гости. Велики датум, стогодишњица од Великог рата, био је повод да књига буде објављена ове године. Поред аутора, о књизи су говорили рецензент проф. др Миле Бјелајац и историчар др Милош Ковић. Књигу је објавио Медија центар „Одбрана“.

Присутне је поздравио директор Медија центра „Одбрана“ потпуковник Славољуб Марковић, а програм је водила уредница издања Снежана Ђокић.

Професор Бјелајац књигу је представио као „изузетно вредну“ и истакао да је специфична врста литературе, а не класично историчарско дело.

- Ово је одлична реконструкција Великог рата и једна од најбољих визуелизација српске војске у том рату објављена после 1918. године. Структура књиге је необична, али примерена издању. Разликује се од сличних јер има детаљан опис наоружања, униформи које су наши војници и официри носили, славом овенчане заставе, те одличја која су добили храбри борци. Свакако, књигом се можемо поносити као земља у којој је објављена, рекао је Бјелајац.

Историчар Милош Ковић истакао је да је књига постигла свој циљ – привлачна је читаоцима.

- Књига представља историју која привлачи. Такође, ово је живо сведочанство, у њој су приказани аутентични ликови и прилози, као и визуелни извори из тог доба. Књига обилује поузданим текстовима, а аутор је показао умеће приповедања, и успео да сложене ствари исприповеда на малом броју страна, определивши се за кључне и јасне податке, рекао је Ковић.

Аутор је нагласио да српска војска заслужује књигу која је, са више од 500 илустрација, „на корак од тога да постане документарни филм“.

- Књига је писана у изузетном сведочењу генерација која је незапамћеним пожртвовањем исписала најсветлије странице наше историје. Говори о томе како су се и чиме наши преци борили, какво су ордење заслужили за своје јунаштво, те одаје заслужену почаст српском војнику, српској војсци, која је поднела у историји непоновљену жртву за одбрану и спас отаџбине. Књига је доступна свима који не желе да забораве своје претке, рекао је Бабац и додао да савременицима преостаје да покушају да буду достојни предака и да младе науче шта значе речи карактер, пожртвовање, част, достојанство и љубав према отаџбини.

Аутор је прочитао неколико цитата, с почетка књиге, који говоре о томе каква је то војска била кад су се о њој са великим уважавањем и поштовањем изјашњавали на првом месту њени непријатељи, а затим савезници.

Србија је током рата изгубила, процењује се, око 1.000.000 становника, од којих око 400.000 војних обвезника - скоро трећину укупног становништва. Ниједна земља, учесница Великог рата, није тако скупо платила своју слободу.

Извор: Министраство одбране