Српски фестивал хране у Киченеру

Српски фестивал хране у Киченеру
Српски фестивал хране у Киченеру
Српски фестивал хране у Киченеру
Српски фестивал хране у Киченеру

Српски фестивал хране (Serbianfoodfestival) у Киченеру је засигурно један од најпосећенијих у Канади, а можда и у целој Северној Америци. Презадње године, фестивал је посетило око пет хиљада посетилаца, док је ове године тај број незнатно мањи услед лошијих времеских услова.  

Фестивал је иначе заживио пре четири године с намером да се српска култура, традиција и све што је наш народ изњедрио кроз своју богату историју представи нашим комшијама и суграђанима, разних култура и националности.

Овогодишњи фестивал је започео у суботу 27 јула. Капија имања цркве Свете Тројице је отворена у 11 часова прије подне када су први гости почели пристизати. Цели дан су служени специјалитети српске кухиње: јагњеће и прасеће печење, јунетина са ражња, подварак, гулаш, пасуљ са сувим ребрима, и наравно незаобилазни ћевапчићи. Поред овог наше Коло српских сестара је припремило велики избор пита и слаткиша. Званично отварање фестивала је ове године остављено за 6 часова послије подне, када је стигао и Преосвећени Владика канадски г. Георгије, као и други представници градске и провинцијске власти.

Присутнима се прво обратио Владика Георгије и бираним речима поздравио и похвалио рад, залагање и љубав коју овдашњи верници исказују према својој Цркви и жељу да се представимо као прави домаћини и хришћани нашим комшијама. Затим су пррисутне поздравили MPP for Kitchener- Conestoga, Michael Harris, MP for Kitchaner centre, Stephen Woodworth, Kitchener City Councillor Berry Vrbanovic, City of Kitchener fire chief Tim Beckett, Waterloo Regional Police Service Inspector David Bishop. Након њиховог обраћања и поздрава, присутнима се представило фолклорно друштво Стеван Синђелић, као и пјевачко друштво Божури, који су присутне упознали са српском народном игром и пјевањем.

Оно што је битно посебно нагласити, јесте број волонтера који су узели учешће у овом фестивалу како би све било урађено како ваља. Велика захвалност свима који нису жалили труда и помогли организацију четвртог фестивала хране. Наравно, понајприје приносимо своје молитве захвалност Господу који нам даје свега у изобиљу и молимо се да нам да снаге, мудрости и љубави да још боље и сложније припремимо пети фестивал.

Извор: Епархија канадска