Српски фестивал у Сиднеју

Српски фестивал у Сиднеју
Српски фестивал у Сиднеју
Српски фестивал у Сиднеју
Српски фестивал у Сиднеју

У суботу 6. и у недељу 7. фебруара 2016. године у сиднејском Дарлинг Харбору, под покровитељства Митрополије аустралијско-новозеландске Српске Православне Цркве и Удружења српске православне омладине Аустралије и Новог Зеланда „SOYA", одржан је четврти по реду Српски фестивал.

Поред велике врућине током два дана Фестивал је окупио на десетине хиљада Срба и пријатеља српског народа, као и домаћих и страних туриста који су се задесили и време проводили на Српском фестивалу. Били смо сведоци велелепног културно-уметничког програма који су приказали наши врсни ансамбли, многобројни фолклорци, певачи и музичари, како они професионални тако и аматери, побравши аплаузе од многобројне публике која се окупила на локацијама у Палм Грову и Тамбалонг парку.

Првокласно весеље, обиље хране и пића, изванредна атмосфера, насмејана лица и лепи утисци који се не заборављају красили су овај већ четврти Српски фестивал који одише младалачком енергијом и духом организатора.

На изложбеним и продајним штандовима заинтересовани су могли да посматрају изложбе и прочитају о српским верским и народним традицијама, о српској војној историји, о научницима и спортистима и да набаве православне иконе, крстиће и бројанице, српске сувенире, књиге, народну ношњу, робу увезену из Србије, или да уживају у нашим кулинарским специјалитетима, разним пићима укључујући неколико српских брендова ракија, вина, пива, минералне воде и сокова.

Четврти Фестивал у Сиднеју, после одслушане народне химне Аустралије и химне Србије, свечано је поздрављен од стране амбасадора Републике Србије у Аустралији г. Мирољуба Петровића, сенатора г. Дејвида Кларка, народног посланикa у државном Парламенту за ливерпулску општину г. Пола Линча, председника Српског православног омладинског удружења Аустралије и Новог Зеланда „SOYA" г. Илијe Пераћа и продајног менаџера туристичке мреже Сиднејске луке г. Брендона Барка, у присуству генералног конзула Републике Србије у Аустралији г. Бранка Радошевића, духовника Омладинског удружења протонамесника Немање Мрђеновића, директора Air Serbia г. Данета Кондића, начелника сиднејске канцеларије Air Serbia г. Стевана Шипке и других званица. Програм су водили млади и талантовани Ведрана Грбовић и Стефан Поповић.

На крају Његово Преосвештенство Епископ Митрополије аустралијско-новозеландске Г. Иринеј је надахнуто говорио о српско-аустралијским односима, радосним речима добродошлице поздравио високе госте, као и све учеснике и посетиоце фестивала, уз очинске речи захвалности свима који су на било који начин још једном у најлепшем руху приказали српску верску, културну и научну баштину овдашњој јавности, рекавших да нашим фестивалом, где се вију једне поред других, српске и аустралијснске заставе - открива се „срце Србије у срцу Сиднеја".

Организатори Фестивала Српска Православна Црква, односно Митрополија аустралијско-новозеландска и Удружење Српске православне омладине Аустралије и Новог Зеланда „SOYA", на челу са младим г. Димитријем Грашаром и његовом вредном екипом, као и сталним саветником г. Петром Козлином, заслужују најлепши комплимент на труду и залагању да и ова четврта по реду српска јавна манифестација буде успешна. Томе су умногоме допринели спонзори фестивала и многобројни волонтери који су радили на организацији или током фестивала, као и учесници програма.

Циљ Фестивала био је промоција српске заједнице у Аустралији, српске верске, културне и научне баштине и мењање мишљења о нама као народу који живи на овим просторима. Скуп у Сиднеју је по ко зна који пут доказао да Срби могу бити сложни и јачи у Аустралији у свим приликама. Српски фестивал у главном граду Новог Јужног Велса био је за све оне који су присуствовали догађај за дуго памћење. Према статистици туристичке мреже Сиднејске луке је било преко 50,000 људи на дводневном фестивалу. Ових дана организатори ће сумирати постигнуте резултате и по обичају одмах „засукати рукаве" и почети са припремама да онај следећи 2017. године буде још већи и величанственији.

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска