Српски Патријарх у Шапцу

Парастос српским новомученицима у Саборној цркви

Његова Светост Патријарх српски Иринеј присуствовао је синоћ, 18. августа, празничном бденију одслуженом у Саборној цркви светих апостола Петра и Павла уочи Господњег празника Преображења Христовог.

Епископ шабачки Лаврентије је поздравио Патријарха српског Иринеја: „Ваша посета нам доноси велико укрепљење и духовну храброст, јача веру и долива јелеј у кандило вере срца наших, и памтићемо је док смо живи. Долазите да сутра заједно, ако Бог да здравља, на Церу, планини која је покапана крвљу наших витезова браниоца Отаџбине и слободе, одслужимо помен и кажемо хвала за све што су урадили.“

Захваљујући на речима што из срца долазе, Патријарх Иринеј је казао да у православни Шабац стиже посебним поводом, колико радосним, толико тужним због пострадалих Срба пре сто година на овом месту и овим поводом.  Шабац је град одан својој Цркви и вери, али одан и својој историји и култури, истакао је Патријарх Иринеј и, подсећајући на нашу историју, казао: „Ми смо данас и сутра са молитвом Господу да Царства небеског удостоји и награди све оне који су били жртве одмазде, мржње. Овде смо са молитвом да их Господ удостоји Небеског царства и правде Његове, и са молитвом да нас поштеди од оваквих и сличних страдања.“

У наставку свечаног празничног бденија, Српски Патријарх је са Епископом Лаврентијом  и свештенством одслужио парастос српским новомученицима изгинулим приликом одбране Отаџбине и за своју православну веру и слободу, „серпским вождем и војином“, као и свима невино пострадалим православним Србима од зверске окупаторске руке, испружене из „просвећене“ Европе, и то у својим домовима, у раду на пољима, код своје стоке, у радионицама...  само зато што су били православне вере.

Вјечнаја памјат свима њима и дубока благодарност на њиховом бесмртном делу! Помолимо се Господу бесмртном да душе јунака  Церске битке и сваке битке вођене у Великом рату, као и душе свих невино пострадалих, прими у своја рајска насеља.

Српски Патријарх у Шапцу
Српски Патријарх у Шапцу
Српски Патријарх у Шапцу
Српски Патријарх у Шапцу
Српски Патријарх у Шапцу
Српски Патријарх у Шапцу
Српски Патријарх у Шапцу
Српски Патријарх у Шапцу