Српски полицајци отказали послушност КПС, суспендовани на 48 сати

Српски припадници Косовске полицијске службе (КПС) у станицама централног дела Косова одлучили су да од јутрос од девет часова не прихватају наређења Главног штаба КПС-а из Приштине, протестујући због једностраног проглашавања независности Косова.

Испред станице полиције у Грачаници тренутно је окупљено 126 униформисаних и 23 полицајаца у цивилу из Косова Поља, Обилића, Липљана и других средина централног Косова.
У току је састанак делегације полицајаца са регионалним командиром УНМИК полиције, додаје Тањуг.
Основни захтев српских полицајаца је да не желе више да раде као припадници полиције тзв. независне државе Косово. Своје ангажовање у полицији наставили би искључиво под командом УНМИК полиције.
Српски полицајци у централном Косову су се тако придружили колегама у Косовском поморављу, који неколико дана не одлазе на посао, тражећи да буду под командом УНМИК полиције.
У Грачаници је мирно, инцидената нема, а саобраћај на путу Приштина - Гњилане, који пролази кроз ово највеће српско село на Косову, одвија се несметано.

Ељшани: Српски полицајци у Гњилану суспендовани на 48 сати

Главни штаб Косовске полицијске службе (КПС) одлучио је данас да суспендује на 48 сати полицијаце српске националности на подручју Гњилана који трећи дан за редом протестују због једнострано проглашене независности Косова, одбијајући да се укључе у ланац командовања КПС-а.
Портпарол КПС-а Ветон Ељшани пренео је Тањугу да је полицајцима који протестују у селима Кусце, Пасјане и Ранилуг наређено да врате службено оружје и полицијске значке.
Ељшани је казао да ће током дана представници Главног штаба КПС-а разматрати протест око 150 полицајаца из Грачанице и других средина централног Косова, који имају исте захтеве као и колеге из Косовског поморавља.
Одлуку да не прихватају ланац командовања КПС-а данас су донели и Срби припадници КПС-а у Штрпцу.

Извор: www.blic.co.yu