Српски повратници у Осојану чврсти у намери да остану на својим огњиштима

Осојане, 17. фебруар 2008. године - Министар трговине и услуга у Влади Републике Србије Предраг Бубало изјавио је данас да су Срби из села Осојане, код Истока, поручили да се нико од њих неће иселити са Косова и Метохије упркос најавама привремених косовских институција самоуправе да ће прогласити независност.

Бубало је после разговора са око 300 српских повратника у Осојану нагласио да су они чврсти у намери да остану у покрајини и додао да им је у име Владе Србије обећао помоћ, како институционалну, тако и економску.

Заиста, људи су врло чврсти у својој намери. Овде смо их и данас и јуче затекли како обрађују њиве. Сеју јечам и још неке културе, тако да то најбоље говори о намери да остану трајно на својим огњиштима, рекао је министар.

Он је указао на то да је разговор са мештанима тог метохијског села била прилика да Срби изнесу низ проблема са којима се сусрећу.

Према његовим речима, највише је присутан проблем несигурности, како за људе, тако и за имовину, при чему је у више наврата забележена крађа трактора, пољопривредне механизације и друге имовине.

Осојане је претежно повратничко место у коме живи више од 300 људи, а од тога је шездесеторо деце школског узраста, подсетио је Бубало, уз напомену да је 2001. године, када је почео повратак Срба на вековна огњишта, било само шесторо деце.

Извор: www.srbija.sr.gov.yu