Српски православни крстови у Осијеку

Српски православни крстови у Осијеку

У просторијама Српске православне црквене општине у Осијеку 3. јула 2011. године одражана је трибина Српски православни крстови у Осијеку (од 1690-до данас). Приређивач ове трибине је др медицине Милорад Мишковић, чувар српске баштине у осјечком подручју, а ово је наставак циклуса презентовања осјечке српске и културне баштине.

Трибину су поздравили осјечки парох протојереј-ставрофор Ратомир Петровић у име домаћина, а све присутне благословио је надлежни Епископ осечкопољски и барањски Г. Лукијан.

Г. Мишковић је врло лепо и садражајно говорио о "Осјечким крстовима" а у прилог томе оштампана је и корисна брошура у којој др Мишковић студиозно описује сваки од седам крстова Српске Правослевне Цркве који су и културно добро града Осијека. Најлепши је свакако Богојављенски крст а најзначајнији је Чарнојевићев крст на месту Суватово који по предању и одређеним историјским чињеницaма говори да је на том месту у време велике сеобе Срба прешао реку Драву 1690 године Патријарх Арсеније III Чарнојевић.

Суорганизатор ове трибине било је Српско културно друштво „Просвјета“ Пододбор Осијек.

Извор: Епархија осечко-пољска