Српским селима на Косову и Метохији поново искључена струја

Прилужју опет искључена струја

Јуче око 14 сати мештани села Прилужја су остали без електричне енергије јер су радници КЕК-а откачили пренос на високо напонској мрези, подпредседник Опстине Вучитрн у Прилужју Миодраг Столић. "На састанцима са регулаторним телом које представљају Американци и представницима КЕК-а договорено је да у току јучерашњег или данашњег дана они дођу и очитају бројила. Ми смо пристали да за предходни месец паушално платимо по 26 евра, међутим они су данас дошли и искључили нас потпуно," казао је Столић. Потсетимо Прилужје је било без струје пуних месец дана. У Прилужју има преко 600 домаћинстава са више од 3.500 становника.

Доња Гуштерица, Добротин и Ливађе од јуче без струје

Мештани српских села Доња Гуштерица, Добротин и Ливађе, у општини Липљан, од јуче су без електричне енергије. По речима Живојина Ничића, представника села Добротин, мештани овог села остали су без електричне енергије јер су радници Косовске-електроенергетске корпорације (КЕК) без икакве најаве искључили струју. "Радници КЕК-а прво су искључили струју, а потом пресекли каблове на високо напонској мрежи", рекао је Ничић. У сва три села укупно има око 900 домаћинства. Од јуче без електричне енргије је и Прилужје у општини Вучитрн.

Мештанима Гораждевца искључена струја

Јуче око 13 часова мештанима Гораждевца, у општини Пећ, исклључена је електрична енергија. Председник општине Пећ Милош Димитријевић казао је за КИМ радио да су радници Косовске електроенергетске корпорације јуче без најаве искључили струју. "Радници КЕК-а су дошли и без икакве најаве пресекли каблове на високо напонској мрежи", каже Димитријевић. Он наводи да је ово само још један вид притиска на Србе у Покрајини. "Ово је велики притисак на Србе који живе на Косову и Метохији. Видећемо шта ће бити и да ли ће бити преговора везаних за струју. Сва околна места имају струју, а мештани Гораждевца седе у мраку", каже председник општине Пећ. Гораждевац је искључен са електромреже због одбијања да се потпишу појединачни уговори са КЕК-ом о плаћању електричне енергије, потврдио је шеф подканцеларије за зајединце у Гораждевцу Слободан Петровић. "КЕК је јуче искључио електричну енергију зато што се представници села још нису договорило око начина коришћења електричне енергије" рекао је Петровић. "Пошто уговори нису потписани КЕК је приступио најгорем могућем решењу, а то је искључење са мреже. У понедељак смо заказали нови састанак са руководством Косовске електроенергетске корпорације, представницима међународне заједнице и на том састанку ћемо видети шта ће се даље дешавати. Подканцеларија за заједнице ће учинити све да грађани добију струју али то ћемо знати тек после састанка у понедељак", рекао Петровић.У Гораждевцу има 250 домаћинстава и у овом метохијском селу живи 1 200 Срба.

И Шилово без струје

Мештани Шилова, у општини Гњилане, од јуче у 12 часова немају струју. Радници КЕК-а су јуче мештанима овог села искључили струју због неплаћања рачуна за утрошену електричну енергију. Председник СО Гњилане, Предраг Стојковић, потврдио је за Радио Ласер да је Шилову јуче искључена струја. "Представници села су ме јуче обавестили о томе, а по информацијама које су представници добили у КЕК-у, струја је искључена на основу депеше о искључењима која је стигла у Приштину. Недавно, мештани Шилова су били без струје месец дана.

Извор: КИМ Радио