Српско певачко друштво “Јединство 1839” из Котора гостовало у Бечу

У организацији бечке Српске православне парохије, Заједнице српских клубова у Бечу и Конгреса српског уједињења, у главном граду Аустрије гостује хор из Котора сачињен од изузетно даровитих младих певача, ученика средњих школа и студената разних факултета.

Званични назив хора је Српско пјевачко друштво " Јединство" које је основано још 1839. године. Основни циљ друштва је бављење културним и просветним радом, а нарочито црквеним, уметничким и народним певањем и на тај начин чување традиције и националног јединства. Слоган друштва је " Пјесмом срцу - срцем роду!". Забележено је да је група которских певача организовано испратила до вечне куће Светог Петра Цетињског у октобру 1830. Друштво су одликоковали краљ Александар, краљ Петар II, Свети архијерејски сабор Српске Православне Цркве.

Поред редовног учешћа на богослужењима и концертима у Котору, Друштво је гостовало у свим већим градовима у земљи, а остварило је и велику турнеју по Средњоевропској епархији. На Видовдан 2003. Друштво је учествовало на Првом сабору српских хорова дијаспоре и отаџбине, где је постало саоснивач и члан Савеза српских хорова. Диригент хора је Михајло Лазаревић, а соло деонице изводе Јелена Марковић, сопран и Стојан Радовановић, тенор. У београдском Народном позоришту 6. фебруара ове године уручена им је Изузетна Вукова награда које додељује Вукова задужбина. Везано баш за овај догађај, први наступ у Бечу, хор је имао у великој цркви Светог Рока у којој се Вук Стефановић Караџић венчао са својом супругом Аном. Са хором је допутовао и архијерејски намесник из Котора, протојереј-ставрофор Момчило Кривокапић који је поздравио многобројне госте, а симултано је преводио на немачки мр Михајло Поповић. Међу гостима је био и амбасадор Србије и Црне Горе у Аустрији Михајло Ковач са супругом, као и остали дипломатски представници. Хор је у среду наступио у великој бечкој цркви Бреитенфелд, а у четвртак, на празник Света Три Јерарха, певао је на Светој Литургији у храму Успенија Пресвете Богородице коју је служио протојереј Ђорђе Кнежевић.

На свечаној академији поводом 200-годишњице Првог српског устанка 10. маја, друштво "Јединство" представљаће Митрополију црногорско-приморску, а у јулу ће учествовати на хорској Олимпијади која се одржава у немачком граду Бремену.

Текст и фото: Миодраг Мецановић