Српско-руско литургијско сабрање у Ваљеву

Српско-руско литургијско сабрање у Ваљеву
Српско-руско литургијско сабрање у Ваљеву
Српско-руско литургијско сабрање у Ваљеву
Српско-руско литургијско сабрање у Ваљеву

Владичанска Литургија у Покровском храму у Ваљеву на празник Светог Пахомија Великог, 28/15. маја Лета Господњег 2017., у срцима верника остаће забележена као једно од најрадоснијих сабрања у новијем времену.

Богослужењем је, по благослову Епископа ваљевског г. Милутина, началствовао Високопреосвећени Митрополит белгородски и старооскољски г. Јован, уз саслуживање надлежног архијереја, Епископа аустралијско-новозеландског г. Силуана, бројног свештенства и свештеномонаштва, као и појање Српског хора „Свети Серафим Саровски“ из Зрењанина и Црквеног хора „Хаџи Рувим из Ваљева“.

За на делу исказану љубав и труд на јачању односа Српске Цркве и Руске Цркве и народа, епископ Милутин је одликовао митрополита Јована орденом Светог владике Николаја.

-Величанствено је служити свету Литургију заједно са православном браћом из Русије. У души се осећа велика и света руска земља. Наши народи били су распети, након чега је дошло васкрсење и ослобођење од безбожних власти. Уз Руску Цркву и народ се осећамо добро, истакао је Епископ ваљевски г. Милутин на светој архијерејској Литургији у најстаријем ваљевском храму, којом је, по његовом благослову, началствовао Митрополит белгородски и старооскољски г. Јован.

Изданак ваљевског краја Свети владика Николај Лелићки добро је познат руском народу. Његова се дела у највећој православној земљи већ годинама читају. Стога, за радост даривану богослужењем у Ваљеву и труд на јачању односа наших Цркава и народа, у име овдашњег свештенства и верника, владика Милутин одликовао је митрополита Јована орденом Светог владике Николаја, највишим признањем Ваљевске епархије.

-Љубав сједињује наше Цркве и наша два народа. Љубав која, како у Посланици Коринћанима пише Свети апостол Павле, „дуго трпи и не тражи своје“. У земаљском животу често правимо грешке, заборављајући заповести Божје и удаљавајући се од Христа. Данас смо служили свету Литургију и једним устима и једним срцем славили Христа, беседио је митрополит Јован, уз преводилачко посредовање Епископа аустралијско-новозеландског г. Силуана, који се богословски усавршавао на Духовној академији у Москви.

-Служећи Литургију, осетио сам подршку владика, свештенства и свих вас. Били смо у јединству и то је најважније. Јер, када смо у јединству, приближавамо небо земљи, а на небесима нема граница, даљина и разлика у националностима. Тамо душе опште. Ја сам данас општио са вашим душама и оне су предивне јер љубите Христа, а управо у Христу налазимо снагу да би могли да живимо. Христос је средиште нашег живота, истакао је митрополит Јован.

-Савремена цивилизација покушава да истисне Христа и нуди нам неке друге путеве. Наши народи су, без обзира на ратове, репресије и друге немиле догађаје, опстали јер нас Христос васкрсава, закључио је митрополит Јован. Он је заблагодарио владики Милутину на благослову да предводи литургијско сабрање, ученику Светотројицке лавре владики Силуану и свим свештеницима и верницима на подршци. Посебно благодарје руски архијереј упутио је архимандриту Михаилу (Биковићу), игуману манастира Јовања, на дивном појању козачких песама током јучерашњег дана.

-Сви смо једно у Христу Господу, порука је Светог апостола Павла, у потпуности оличена у данашњој саборности. Односи међу нашим епархијама убудуће ће се развијати, најавио је митрополит Јован. Радиће се на томе да што више поклоника из Русије походи светиње Епархије ваљевске, као и да овдашњи парохијани оду на поклоњење храмовима и манастирима сестринске Руске Православне Цркве.

Извор: Епархија ваљевска